Už tokį sprendimą pasisakė 24 tarybos nariai, prieš – nė vieno, susilaikė 1. Tačiau balsavime nedalyvavo visa opozicija, ir, nesurinkus kvorumo, balsavimas realiai neįvyko.

Konservatorių frakcijos, vadovaujamos Vido Urbonavičiaus, nariai ragino miesto politikus prisiminti neseniai duotą priesaiką ir, ja vadovaujantis, pasipriešinti akcijų perleidimui. Buvęs sostinės meras Raimundas Alekna pasiūlė dabartiniam sostinės vadovui Artūrui Zuokui už šį sprendimą prisiimti asmeninę atsakomybę ir akcijų perleidimą tvirtinti ne tarybos balsavimu, o savo potvarkiu. Esą A. Zuokas taip jau padarė prieš keletą metų, kuomet savo parašu patvirtino „Vilniaus energijos“ akcijų kelionę iš „Dalkia“ į kitą jos antrinę kompaniją „Dalkai International“, kuri bendrovę valdo ir dabar.

A. Zuokas teigė, kad ir 2003 m., kai „Vilniaus energija“ keitė šeimininką, jis tai patvirtino tik su tarybos pritarimu. Tačiau meras teigė nesikratantis atsakomybės – esą jeigu taryba jį tam įgalios, jis asmeniškai patvirtins akcijų perleidimą.

Tvarkos ir teisingumo frakcijos vadovas Bronius Cicėnas tvirtino, esą šio sandorio patvirtinimas atvertų kelią Vilniaus šilumos tinklų perėmimui į privačias rankas. Anot jo, šilumos tinklų nuomos sutartis įpareigoja savivaldybę išpirkti visas investicijas, kurios nenumatytos sutartyje. Esą jeigu savivaldybė neturės pinigų šių investicijų išpirkimui, „Dalkios“ nuosavybe gali tapti patys šilumos tinklai.

Jam oponuodamas, Darbo partijos deleguotas vicemeras Jonas Pinskas tvirtino, esą sandoris yra skaidrus ir nekenksmingas ir neturės jokios įtakos šilumos tinklų nuomos sutarčiau. B. Cicėno pasisakymus jis vadino absurdiškais.

Valdemaro Tomaševskio bloko atstovai, „tvarkiečiai“ bei konservatoriai paskelbė nedalyvausiantys balsavime. Taip veikiausiai mėginta sugriauti kvorumą ir sužlugdyti sprendimo priėmimą. Visų šių frakcijų atstovai čia pat paliko posėdžių salę. Manevras pavyko – kvorumas nebuvo sudarytas, ir balsavimas sužlugo.

Prieš tarybos posėdį meras A. Zuokas žurnalistams teigė, esą opozicijos pasipriešinimas šiam procesui yra absurdiškas, mat pritarimą „Dalkios“ veiksmams esą išsakė ir Ūkio bei Energetikos ministerijos.

„Tai yra 200 mln. eurų papildomų galimybių“, - apie Pasaulio banko bei Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko planus investuoti į „Societe Valmy Defense 22”.

Paklaustas, kaip vertina opozicijos kreipimąsi į prokuratūrą dėl jo paties veiksmų, meras Vilniaus konservatorius apkaltino bergždžiu politikavimu.

„Žinote, kai smegenų nėra, idėjų nėra, belieka tik kelti pseudotriukšmus, kurie gražiai skambėtų“, - sakė A. Zuokas.

Opozicijos atstovai į Generalinę prokuratūrą kreipėsi antradienį. Jie įtaria A. Zuoką neteisėtais veiksmais, kurie esą gali padaryti žalą Vilniaus miesto turtui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją