R. Germanas tikina, kad koncerno „Dalkia“ antrinė bendrovė „Societe Valmy Defense 22“ – visiškai patikima turto valdymo įmonė. Esą tarptautinės finansų institucijos – Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas (ERPB) bei Pasaulio banko grupės institucija „International Finance Corporation“ (IFC) – laukia tik formalaus Vilniaus valdžios sutikimo, kuris leistų jų investicijoms pasiekti ir Lietuvą.

„Aštuonis mėnesius laukiame formalaus savivaldybės pritarimo. Taigi ne pirmą kartą jau keičiasi įmonės, kuri valdo „Vilniaus energiją“, pavadinimas (prieš keletą metų akcijos iš „Dalkia“ nukeliavo į kitą jos antrinę įmonę „Dalkia International“ – DELFI). Dabar perduoda kitai įmonei, kadangi yra toks planas, kurį patvirtino Pasaulio bankas. Už tą planą Pasaulio banke balsavo ir Lietuva. Čia jokios mistikos nėra“, - DELFI sakė R. Germanas.

Pasak jo, leidus „Vilniaus energijos“ akcijas permesti į „Societe Valmy Defense 22“ rankas, IFC į šią įmonę ketina investuoti iki 100 mln. eurų (345 mln. Ly), investicijas planuoja ir ERPB. Mainais į šias lėšas, šios tarptautinės finansų institucijos esą taptų „Societe Valmy Defense 22“ akcininkėmis. Kontrolinį paketą, R. Germano teigimu, išlaikytų „Dalkia“, o kiek akcijų tektų IFC ir ERPB – derybų klausimas.

Anot „Vilniaus energijos“ komercijos direktoriaus, jei sostinės valdžia nesutiks perleisti bendrovės akcijų „Societe Valmy Defense 22“, ERPB ir IFC investicijos aplenks Lietuvą. „Tada Vilnius nedalyvauja, Lietuva nedalyvauja. Pinigai keliaus kitur. Nieko čia tokio“, - ironizavo R. Germanas.

Jis taip pat atmetė kai kurių Vilniaus politikų nuogąstavimus, esą akcijų perleidimas „Societe Valmy Defense 22“ padėtų pagrindus Vilniaus šilumos tinklų nuomos pratęsimui. R. Germano žodžiais, tokie pareiškimai yra visiškai nepagrįsti.

Komentuodamas žinias, esą „Societe Valmy Defense 22“ įstatinis kapitalas tesudaro 37 eurus (128 Lt), R. Germanas tikino, kad įstatinio kapitalo dydis nėra svarbus. Be to, prancūzų žiniasklaidoje pateikiama informacija esą yra klaidinga, ir įstatinis „Societe Valmy Defense 22“ kapitalas yra 37 mln. eurų.

„O koks skirtumas, koks jos įstatinis kapitalas? Tegul būna nors vienas euras. Koks skirtumas? Tai yra „Dalkios“ įmonė, kuri turi 37 mln. eurų (128 mln. Lt) įstatinį kapitalą. Tai yra valdymo įmonė. Tai normali praktika. O per ką „Dalkia“ valdo – čia „Dalkios“ reikalas. Dabar valdo per „Dalkia International“, susitarė su Pasaulio banku ir ERPB – valdys per „Societe Valmy Defense 22“, - aiškino R. Germanas. – Įsivaizduokit: jūs turite daug įmonių, daug akcijų. Jūs ir nusprendžiate, kaip jas valdote. Jeigu norite skolintis pinigų, tada tokia praktika yra. Tada bankas sako: duok man dalį akcijų. Jeigu skoliniesi konkrečiam projektui, tam projektui sukurkim įmonę. Jos įstatinis kapitalas gali būti vienas litas, vienas euras – kaip numato įstatymai. Čia neesminiai dalykai.“

Lygiai taip pačiai jis reagavo ir į žinias, kad „Societe Valmy Defense 22“ 2008 ir 2009 m. dirbo nuostolingai: „O koks skirtumas?“.

Pašnekovas pabrėžė, esą perleidus akcijas, už „Vilniaus energiją“ vis tiek atsakys „Dalkia“, o ne „Societe Valmy Defense 22“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją