„Lietuvos energetikos politika numato, kad šalis turi turėti nuosavą suskystintų dujų terminalą ir jungtį su Lenkija iki 2020 m.“ – sakė „Lietuvos dujų“ viceprezidentas Joachimas Hockertzas per Katovicuose vykstantį ekonominį kongresą.

Tačiau jis pripažino, kad daug kas priklauso nuo Europos Sąjungos finansavimo. Tuo tarpu „Gaz-System“ vadovas Janas Chamas mano, kad dėl šios investicijos svarbos ES energetiniam saugumui Briuselis turėtų skirti finansavimą. Pasak jo, ES turėtų padengti mažiausiai 40 proc. dujotakio išlaidų, kurios zlotais sudaro virš 800 mln. (696 mln. Lt).

Audito kompanija „Ernst & Young“ šiuo metu rengia dujotakio projekto ekonominio naudingumo analizę. 2012 m. turėtų būti parengta galimybių studija, tuomet ir turės būti priimtas bendras sprendimas dėl jungties statybų. Vamzdynu per metus turėtų pratekėti iki 5 milijardų kubinių metrų dujų.

Dabar svarstoma galimybė transportuoti dujas į Lietuvą, o po to ir į Latviją bei Estiją. Šie gamtiniai resursai atkeliautų iš lenkų suskystintų dujų terminalo, kuris pradės veikti Świnoujście mieste 2014 m. viduryje. Terminalas leis per metus atgabenti 5 – 7,5 mlrd. kubinių metrų dujų. Nėra žinoma, ar Lenkija nesunaudos viso šio kiekio dujų. Pradžioje būtų importuojama apie 3 mlrd. kubinių metrų dujų per metus. „Gaz-System“ taip pat planuoja naują dujų jungtį su Slovakija, tačiau parengiamieji darbai dar yra ankstyvoje stadijoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją