„Iki šiol uždarymo projekto vertė yra 1,5 mlrd. eurų, deramės dėl naujos finansinės perspektyvos. Panašu, kad visas projektas gali kainuoti iki 3 mlrd. eurų (apie 10 mlrd. Lt) iki 2029 m. Toje perspektyvoje mes turime uždaryti šią elektrinę“, – penktadienį po premjero Andriaus Kubiliaus vizito jėgainėje žurnalistams sakė jis.

Ankstesnis jėgainės vadovas Osvaldas Čiukšys sakė nerandąs paaiškinimų, kur buvo išleistas 1 mlrd. eurų.

Anot Ž. Jurkšaus, dėl vėluojančios panaudoto branduolinio kuro saugyklos statybos IAE praras apie 50 mln. Lt.

„Dėl vėlavimo nuostoliai patiriami dėl to, kad yra išlaikomas kuras. Per mėnesį tiesioginės išlaidos, susijusios su kuro išlaikymu, kainuoja daugiau nei kelis milijonus litų. Taigi iš viso nuostoliai gali būti apie 50 mln. Lt. Kaip žinome, kol panaudoto branduolinio kuro saugykla nepastatyta, mes neturime galimybės perkelti kuro ir juo labiau jį iškrauti iš antrojo reaktoriaus“, – sakė jis.

Premjeras penktadienį darsyk pakartojo, kad nei jo, nei įmonės vadovybės netenkina pagrindinio uždarymo darbų rangovo „Nukem Technologies“ veikla.

„Mes nesame patenkinti rangovo, turiu omenyje „Nukem Technologies“ kompaniją, gebėjimais efektyviai realizuoti projektus, dėl to daug diskutuojame, ginčijamės, kartais ir karštai. (...) Yra sudaryti nauji grafikai, ginčijamės dėl to, kad vėlavimas brangina visą uždarymą“, – sakė A. Kubilius.

Anksčiau buvo skelbta, kad pakoreguotas sutartis su bendrove planuojama pasirašyti rudenį.

Jo teigimu, į uždarymo darbus planuojama įtraukti daugiau IAE darbuotojų, pavyzdžiui, ketinama kurti Grafito kompetencijos centrą.

„Čia galime sutelkti mūsų inžinierių patirtį ir ją toliau panaudoti kaip gerą resursą“, – tvirtino Vyriausybės vadovas.

Maždaug prieš metus Energetikos ministro Arvydo Sekmoko Seimo nariams pateiktais duomenimis, panaudoto branduolinio kuro saugyklos statyba (B1) tuo metu vėlavo 33 mėnesius, pažeisto branduolinio kuro saugykla – daugiau nei 46 mėnesius, radioaktyvių atliekų saugyklų statyba – iki 47 mėnesių.

DELFI primena, kad „Nukem Technologies“ 2009 m. iš Vokietijos bendrovės nupirko Rusijos bendrovė „Atomstroyexport“. Ši įmonė priklauso Rusijos energetikos holdingui „Rosatom“, ketinančiame statyti atomines elektrines Kaliningrado srityje ir Baltarusijoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją