Daugiabučių namų bendrijų pirmininkai dėl, jų įsitikinimu, neteisėto šilumos punktų priežiūros mokesčio kreipėsi net į šalies prezidentę Dalią Grybauskaitę ir Seimo pirmininkę Ireną Degutienę.

Prireikė Vyriausybės atstovo raginimo

Šilumos ūkio įstatymas, Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos patvirtinta Daugiabučių namų šildymo ir karšto vandens sistemų priežiūros maksimalių tarifų nustatymo metodika įpareigojo savivaldybes diferencijuoti šių namų šildymo ir karšto vandens sistemų priežiūros tarifus pagal jų priklausomybę. Alytaus miesto savivaldybės taryba neskubėjo priimti atitinkamo sprendimo. Galbūt nenorėta panaikinti galiojusių prižiūrėtojams palankių maksimalių tarifų - 20 centų už kv. metrą naudingojo ploto per mėnesį be PVM.

Todėl miesto savivaldybės taryba gavo raginimą iš Vyriausybės atstovo Alytaus apskrityje Algimanto Pipiro priimti sprendimą dėl daugiabučių namų šilumos ir karšto vandens sistemų priežiūros vadovaujantis išvardytais teisės aktais.

Pernai vasario pabaigoje miesto taryba priėmė sprendimą dėl diferencijuotų tarifų taikymo už šilumos ir karšto vandens ruošimo punktų bei sistemų priežiūrą.

Pavyzdžiui, tarifai šilumos punktų priežiūrai diferencijuoti pagal tai, kam jie priklauso. Alytuje yra tik 23 daugiabučiai namai, kurie įsirengę ir nuosavybės teise valdo šilumos punktus. Maždaug pusė jų patys šildo ir tiekiasi karštą vandenį, beveik tiek pat - tik šildo. Tad pirmiesiems už šilumos punktų priežiūrą nustatytas 9 centų, antriesiems - 7 centų už 1 kv. metrą naudingojo ploto mokestis per mėnesį be PVM.

Daugumos daugiabučių namų - 586 - šilumos punktus nuosavybės arba valdymo teise turi „Litesko” filialas „Alytaus energija”. Už šilumos punktų, priklausančių šilumos tiekėjams, priežiūrą miesto tarybos nustatytas nulinis tarifas. Tai reglamentuoja ir Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos patvirtinta Daugiabučių namų šildymo ir karšto vandens sistemų priežiūros maksimalių tarifų nustatymo metodika.

Mokesčio už punktų priežiūrą jau pradėta reikalauti

Nuo šių metų kovo „Litesko” filialas „Alytaus energija” iš gyventojų pradėjo reikalauti mokesčių už jiems priklausančių šilumos punktų priežiūrą. Papildomoms pajamoms gauti rado priėjimą daugiau nei prieš metus miesto tarybos priimtame sprendime dėl daugiabučių namų šildymo ir karšto vandens sistemų bei punktų priežiūros maksimalių tarifų nustatymo.

Šilumininkai pasinaudojo tarifais, nustatytais tiems daugiabučiams, kurie nuosavybės teise valdo šilumos punktus. Už šilumos punkto su karšto vandens šildytuvu priežiūrą skaičiuoja 9 centus už 1 kv. metrą buto ploto be PVM, o už šilumos punkto be karšto vandens šildytuvo priežiūrą - 7 centus už 1 kv. metrą be PVM per mėnesį. Didžioji dalis daugiabučių - su šilumos punktais, turinčiais karšto vandens šildytuvus. Tokiam Alytaus šilumos tiekėjų veiksmui neprieštaravo ir Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija, kol įsigalios nauja „Alytaus energijos” bazinė kaina, kurioje turi atsirasti ir sąnaudos už šilumos punktų priežiūrą. „Alytaus energijai” penkeriems metams komisijos nustatytos šilumos bazinės kainos galiojimo terminas baigėsi 2009-ųjų lapkričio pabaigoje.

Komisija prašė savivaldybės informuoti apie priimtus sprendimus dėl daugiabučių namų šildymo ir karšto vandens sistemų priežiūros tarifų taikymo vartotojams.

Sujudo daugiabučių bendrijų pirmininkai

76 Alytaus daugiabučių bendrijų pirmininkai dėl, jų įsitikinimu, neteisėtai šilumos tiekėjų pradėtų skaičiuoti mokesčių už šilumos punktų priežiūrą parašė kolektyvinį skundą šalies prezidentei D.Grybauskaitei ir Seimo pirmininkei I.Degutienei. Iš prezidentės gautas atsakymas, kad alytiškių skundas perduotas nagrinėti Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai. Seimo pirmininkė pranešė, jog skundą nagrinės Seimo Ekonomikos komitetas.

Praėjusią savaitę Alytaus miesto savivaldybė gavo raštą iš Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos, kuriame pažymima, kad „Litesko” turi vadovautis savivaldybės tarybos priimtu sprendimu, ir už šilumos tiekėjams priklausančių šilumos punktų priežiūrą taikyti nulinį tarifą, kol miesto taryba nenustatė kitaip.

Miesto savivaldybės administracijos Komunalinio ūkio skyriaus specialistų teigimu, dabar šilumos tiekėjai, pateikdami gyventojams sąskaitas už šį mėnesį, turėtų išminusuoti neteisėtai susirinktus mokesčius už šilumos punktų priežiūrą.

Šiuo metu atostogaujantis „Alytaus energijos” direktorius Vytautas Čeponis sakė žinantis tik Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos raštą, kuriame neprieštaraujama šilumos punktų priežiūros mokesčiui, kol įsigalios nauja šilumos bazinė kaina. Iškyla klausimas, kodėl minėta komisija „Alytaus energijai” netvirtina naujos šilumos bazinės kainos, kurios galiojimo terminas pasibaigęs beveik prieš dvejus metus.

Kaip tvirtino šilumos specialistai, tikėtina, kad Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija, gindama šilumos tiekėjų interesus, sąmoningai delsia jiems nustatyti naują šilumos bazinę kainą. Ją tvirtinant kuro struktūroje neturėtų likti mazuto. Dabar nustatant šilumos kainą alytiškiams, mazutas sudaro 22 proc., nors jis nėra naudojamas. O mazuto kaina didesnė nei gamtinių dujų. Tad brangesnis kuras šilumininkams naudingas, nes už šilumą brangiau sumoka vartotojai. Šilumos tiekėjai gauna papildomų pajamų.