„Klausimų turi ne tik Lietuva, bet ir Kaliningrado gyventojai. Visi mes puikiai suprantame, juo labiau visi šie klausimai apžvelgti Fukušimos tragedijos fone. Tačiau aš noriu pabrėžti, kad specialistų nuomone, Kaliningrado srityje planuojamas reaktorius yra pats šiuolaikiškiausias pasaulyje. Jis gali praeiti visus saugumo lygius, negana to, Rusija yra atvira dialogui. Visiems specialistams bus atsakyta į visus rūpimus klausimus“, – ketvirtadienį Kaliningrado-Lietuvos verslo forume žurnalistams sakė jis.

Kaliningrado srities gubernatorius nesiėmė vertinti, ar logiška tokioje nedidelėje teritorijoje statyti tris AE. Lietuva planuoja statyti AE Visagine, o Baltarusija – Astravo rajone.

„Šis klausimas skirtas ne man, nes aš esu tik Kaliningrado srities gubernatorius ir tai yra ne mano kompetencija. Tačiau aš tikrai žinau, kad Kaliningrado sričiai AE reikalinga“, – teigė N. Cukanovas.

Rusija palaiko Lietuvos, Latvijos ir Estijos planuojamą pasirašyti dokumentą, kuriuo siekiama drausti elektros pirkimą iš nesaugių jėgainių.

„Rusija palaiko šiuos planus, nes mano, kad tai (planuojama Kaliningrade – DELFI) yra pati patikimiausia jėgainė. Tai yra vienintelė jėgainė, kuri turi tarptautinius europinius sertifikatus“, – sakė N. Cukanovas.

Kaliningrado srities gubernatorius dar sykį pakartojo kvietimą Lietuvai tapti naujos jėgainės akcininke arba prisidėti prie jos statybų.

„Jie (lietuviai - DELFI) gali tapti šios AE akcininkais, arba tiesiog atsiųsti savo statybininkus, verslininkus, kurie galėtų uždirbti iš šių statybų. Taip pat jie gali dalyvauti elektros jungčių statybose. Tai (dalyvavimas projekte – DELFI) galėtų suteikti garantijų ir Lietuvos pusei“, – teigė N. Cukanovas.

Jis tvirtina, kad ekonominiu požiūriu Kaliningradui ši jėgainė būtina, nes sritis yra atskirta nuo Rusijos ir todėl nuolat tenka gyventi su įvairiomis rizikomis.

Planuojama, kad Kaliningrado AE turės du blokus po 1200 megavatų, vieno bloko pagamintą elektrą planuojama sunaudoti srities reikmėms, o antrą – parduoti. Tiesa, kol kas nėra pakankamo galingumo elektros jungčių, kad būtų galima parduoti būsimos jėgainės pagaminamą elektrą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją