Pagal „PGNiG“ ir „Gazpromo“ sutarties sąlygas, Lenkijos dujų bendrovė gali kreiptis į Stokholmo arbitražo teismą, jei praėjus pusei metų nuo derybų pradžios, šalims nepavyktų susitarti dėl sutarties sąlygų pakeitimo, praneša „Interfax“.

Pernai gruodžio pabaigoje „PGNiG“ vadovas Michailas Šubskis pareiškė, kad kompanija ketina derėtis su „Gazpromu“ dėl dujų kainos sumažinimo. „Tikimės, kad jos prasidės antroje sausio pusėje, kai Rusijoje pasibaigs šventės“, – sakė jis. 2011 m. vasarį Lenkijos žiniasklaida rašė, kad „PGNiG“ pradės derybas dėl dujų kainos sumažinimo su Rusijos įmone šių metų kovą. „PGNiG“ atstovų nuomone, derybos gali trukti kelis mėnesius.

„PGNiG“ nusiuntė į Maskvą laišką su pasiūlymu persvarstyti kainą, kai pernai metų pabaigoje „Gazpromas“ sutiko padaryti 15 proc. nuolaidą Estijai ir Latvijai 2011 m., taip pat pakeisti kainos skaičiavimo būdus kai kuriems pagrindiniams klientams Europos Sąjungoje.

Lenkija kasmet sunaudoja 14 mlrd. kubinių metrų dujų, iš jų du trečdalius gauna iš Rusijos. 2010 m. Lenkija importavo iš Rusijos 9,7 mlrd. kubinių metrų dujų, o iš Europos – tik apie 900 mln. kubinių metrų. 2011 m. nedidelį kiekį dujų Lenkija turėtų gauti iš Ukrainos.

„RIA Novosti“ primena, kad Rusijos vicepremjeras Igoris Sečinas, kuruojantis Rusijos kuro ir energetikos kompleksą, minėjo, jog Maskva gali suteikti Lenkijai nuolaidą dujoms, jeigu bus padidintas dujų tiekimas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją