„Reforma, kuri buvo padaryta 1990 m. viduryje, vis tik nebuvo labai optimali arba ją reikėjo pritaikyti prie naujų realijų. Matome, kad monopolizuota rinka, kurioje tiek šilumos tiekimas, tiek aptarnavimas, tiek priežiūra yra koncentruotos „Rubicon“ įmonių grupės rankose. Tai yra tiesioginė, atvira, šilumos sektoriaus monopolizacija, kuri atveda prie to, kad vartotojai ir žmonės tampa bejėgiais kovoti su tokia monopoline dominante. Todėl dar šią savaitę siūlysiu Šilumos ūkio įstatymo pataisomis atkirti priežiūrą nuo šilumos tiekėjų. Pradžiai. O vėliau, be jokios abejonės, reikia peržiūrėti visą Šilumos ūkio įstatymą ir jį sistemingai reformuoti“, - pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje teigė D. Grybauskaitė.

Pasak jos, monopolijų skaidymas turėtų tapti vienu prioritetinių Andriaus Kubiliaus vadovaujamos Vyriausybės darbų. Tam neprieštarauja ir premjeras.

„Pertvarka dujų sektoriuje, pertvarka šilumos ūkyje, visiškai pritariu prezidentei, nuosavybės atskyrimas nuo šilumos tiekimo ir priežiūros yra vienas svarbiausių dalykų, taip pat labai svarbu spartinti šilumos ūkyje perėjimą nuo dujų vartojimo prie biokuro vartojimo. Tam mes esame numatę ir papildomų europinių lėšų“, - teigė A. Kubilius.

DELFI primena, kad Vilniaus miesto savivaldybės sprendimu Vilniaus šilumos tinklai yra išnuomoti su tarptautiniam koncernui „Dalkia“, su kuria siejamas vienas didžiausių Lietuvos verslo koncernų „Icor” (buvusi „Rubicon group“). Šilumos tinklų nuomos sutartis galioja iki 2017 m.

Maža to, dalis daugiabučių namų administratorių yra susiję „Icor”.

Šiuo metu Vilniuje veikia apie 30 daugiabučių namų administratorių. Per paskutinius porą metų įsikūrė 6-7 naujos įmonės. Devynios iš visų administruojančių įmonių priklauso „Icor“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją