„Jau yra pakankamai daug skundų, kad daugiabučių administratoriai pasirenka ne patį palankiausią gyventojams šilumos tiekimo grafiką-planą, dėl to suvartojama daugiau šilumos, ir kainuoja daugiau. Juo labiau, įtartina, kad, pavyzdžiui, Vilniuje dalis administratorių susiję su šilumos tiekėju ir šilumos prietaisų gamintoju - buvusios „Rubicon" grupės įmonėmis, taigi, klausimų yra labai nemažai", - interviu Žinių radijui antradienį sakė N.Udrėnas.

Anot jo, namų administratoriai yra nekontroliuojami savivaldybių, nes iš Valstybinės energetikos inspekcijos duomenų aiškėja, kad jie nesiskundžia šilumos tiekėjais ir neprašo pagalbos iš centrinės valdžios institucijų.

„Energetikos inspekcija negavo iš jų jokių skundų, taigi, tikrai reikia pagaliau paaiškinti, kad žmonės, kurie vartoja šilumą, jie turi būti aiškiai informuoti, kur problema, turi gauti daugiau aiškumo. Tačiau po 1997 metų energetikos sistemos pertvarkos atsakomybė už šilumos tiekimo organizavimą tenka savivaldybėms - vienose tai pasiteisino, kurios pakeitė šilumos tiekimo būdą į biokurą, pertvarkė sistemas, kitose buvo tam mažiau skiriama dėmesio", - kalbėjo prezidentės patarėjas.

Jo teigimu, daugiau šilumos suvartojama ir dėl nesubalansuotos šilumos ūkio sistemos, ir tokia situacija, N.Udrėno teigimu, yra netoleruotina.

„Reikia galbūt sisteminių sprendimų, kaip padėti gyventojams. Vienas būdų - kurtis į bendrijas, jų yra tik 12 proc. nuo visų daugiabučių namų, kai užsienyje - apie 80 proc. Mes turime pavyzdžių, kad vartojimas ženkliai krito tokiais atvejais - beveik dvigubai”, - kalbėjo N.Udrėnas.

Prezidentės patarėjo manymu, vienas būdų, kaip suvienyti centrinės valdžios ir visuomenės pastangas yra Infrastruktūrų reguliavimo tarnybos sukūrimas, į "vieną stiprų kumštį" sujungiant Energetikos inspekciją, Kainų komisiją ir Ryšių reguliavimo tarnybą.

„Antra, su dujų pertvarka, suskystintų dujų terminalo statyba, antrine dujų birža - įgyvendinus tuos projektus, konkurencija dujų sektoriuje padidėtų ir tai leistų sumažinti ir šilumos kainas", - kalbėjo N.Udrėnas.

Kai kurie šalies gyventojai už gruodį gavo labai dideles šilumos sąskaitas. Šilumininkai teigė, kad didelės išlaidos šilumai buvo dėl itin šalto gruodžio mėnesio, tačiau kiti ekspertai nurodo, jog, pavyzdžiui, Vilniuje, vartotojai dar moka kompensaciją šilumininkams už ankstesniais metais negautas pajamas, be to, esą „Vilniaus energija" padidino šilumos temperatūrą ir perėjo nuo vadinamojo ekonominio prie „komfortinio" režimo.

Premjeras Andrius Kubilius teigė, kad didžiules sąskaitas už šildymą galėtų sumažinti daugiabučių renovacija.

Registrų centro duomenimis, „Icor" (buvusio „Rubicon Group") akcininkai eina vadovaujančias pareigas „Vilniaus energijoje" ir įmonėje „Dalkia Lietuva".

„Icor" akcininkas Linas Samuolis vadovauja „Vilniaus energijai" ir „Dalkia Lietuvai", o Andrius Janukonis yra šių abiejų įmonių valdybos narys ir „Dalkia Lietuva" valdybos pirmininkas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)