„Kol kas artimiausiame posėdyje šito svarstyti neplanuojama“, - sakė sostinės meras, konservatorius R. Alekna, kurio teigimu, savivaldybę šiuo metu pasiekia labai prieštaringa informacija apie „Vilniaus vandenų“ viešuosius pirkimus, tad geriausia būtų, jeigu šalto vandens kainos pagrįstumą įvertintų ir savivaldybės ekspertai.

Vilniaus vicemeras, socialdemokratas Romas Adomavičius taip pat teigė negalįs pasakyti, kada tiksliai klausimas dėl šalto vandens kainos bei abonentinio mokesčio atsidurs tarybos darbotvarkėje, tačiau teigė, kad, jo nuomone, labai delsiama neturėtų būti. Mero pavaduotojas taip pat pripažino, kad „Vilniaus vandenys“ siūlo šalto vandens kainą didinti per du kartus – tiek, kiek numatyta dabar, o vėliau dar šiek tiek, tačiau pats vicemeras šiuo klausimu išsakė skeptišką nuomonę.

Teisės aktų projektuose siūloma, kad abonentinis mokestis būtų įvestas ir šaltas vanduo brangtų nuo šių metų kovo 1 d.

DELFI primena, kad Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) šalto vandens kainą leido didinti tik 3,5 proc., tai yra nuo 4,22 Lt/m3 iki 4,37 Lt/m3, nors bendrovė prašė kainas didinti 50 proc., arba iki 6,33 Lt/m3. Tačiau VKEKK nepripažino beveik 10 mln. Lt sąnaudų, kaip būtinų vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymui paslaugų teikimui.

Pirmą sykį vandens kainą didinti „Vilniaus vandenys“ paprašė pernai pavasarį, tačiau diskusijas dėl kainodaros pertraukė kilęs korupcijos skandalas, iš postų išvertęs įmonės vadovybę. Kiek vėliau laikinasis „Vilniaus vandenų“ vadovas Darius Indriūnas teigė, esą užtektų ir 20 proc. kainos didėjimo įskaitant ir abonentinį mokestį, bet norėdama negaišti laiko bendrovė VKEKK naujo prašymo nepateikė.

„Vilniaus vandenų“ viešuosius pirkimus patikrinusi Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) nustatė, kad per 2009-uosius ir 2008-uosius metus bendrovė įtartinomis aplinkybėmis išleido 104,6 mln. Lt.

VPT pažymoje nurodoma, kad užpernai „Vilniaus vandenys” didžiąją dalį viešųjų pirkimų – 24 iš 31 – vykdė pažeisdami Viešųjų pirkimų įstatymą. Dar įspūdingesnė 2008 m. statistika: VPT patikrino 136-is viešuosius pirkimus, iš jų 121-as įvykdytas su pažeidimais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją