Šią žiemą miesto daugiabučių gyventojų piniginę plonins ne tik mokesčiai už šilumą, bet ir šoktelėję šildymo bei karšto vandens sistemų eksploatavimo įkainiai.


Sutartis dėl šių sistemų priežiūros, tarkim, su Panevėžio butų ūkiu pasirašiusiuose daugiabučiuose mokestis vienam buto kvadratiniam metrui vidutiniškai padidės 2,5 cento. Mažiau paslaugos brangs didesniuose, palyginti naujuose, techniškai tvarkinguose namuose, daugiau – mažuose, senuose, prastos būklės daugiabučiuose.


Sprendimą daugiabučiuose didinti maksimalius šildymo bei karšto vandens sistemų priežiūros tarifus miesto Taryba priėmė dar birželio mėnesį, jie įsigaliojo nuo liepos 1 dienos.

Pravers ir derybų menas

Savivaldybės Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjo pavaduotojos Nadieždos Stragienės teigimu, įkainiai buvo padidinti vadovaujantis Energetikos ministerijos parengtu nauju šilumos punktų eksploatavimo aprašu, numatančiu prižiūrėtojams daugiau įpareigojimų. Naujus didesnius priežiūros tarifus apskaičiavo savivaldybių asociacijos pasamdyta įmonė, jie jau yra įsigalioję ir daugelyje kitų šalies miestų.


Anot N. Stragienės, maksimalus šildymo ir karšto vandens sistemų priežiūros įkainis miesto daugiabučiuose išaugs nevienodai, priklausomai nuo namo šildymo ir karšto vandens tiekimo tipo, namo dydžio, jo amžiaus. 


„Kiek jis padidės viename ar kitame daugiabutyje, priklausys ir nuo gyventojų derybų su savo prižiūrėtoju, tačiau jis negalės viršyti Tarybos nustatyto maksimalaus dydžio“, – teigė Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjo pavaduotoja.
Be to, tarnautoja įspėjo daugiabučių bendrijas, kad su savo šilumos punktų prižiūrėtojais pasirašydamos naujas sutartis reikalautų ir sąrašo darbų, kuriuos eksploatuotojai įsipareigoja padaryti.
Iki šių metų liepos maksimalus daugiabučių šildymo bei karšto vandens tiekimo sistemų eksploatavimo tarifas siekė 11,3 cento už kvadratinį metrą. Šis įkainis nesikeitė septynerius metus.

Su kiekvienu atskira kalba

Panevėžio butų ūkio bendrovės direktorius Gintaras Ruzgys dienraščiui teigė, jog įmonė nuo gruodžio 1-osios įsigaliojusias naujas šildymo ir karšto vandens sistemų priežiūros sutartis jau yra pasirašiusi su keliomis daugiabučių bendrijomis.


„Mūsų eksploatuojamuose namuose šios paslaugos vidutiniškai pabrangs pustrečio cento, taigi 50 kvadratinių metrų buto šeimininkui tai atsieis 1,5 lito daugiau“, – sakė įmonės vadovas.
G. Ruzgio teigimu, su daugiabučių bendrijomis, nesutiksiančiomis mokėti didesnį tarifą, bus tariamasi dėl papildomų mokamų paslaugų.


„Pavyzdžiui, pagal senąsias sutartis mūsų darbininkai prižiūrimų namų šilumos punktuose turėdavo apsilankyti vieną kartą per savaitę. Jei bendrijos sutiks apmokėti ir už papildomus specialisto iškvietimus, jis atvyks ir dažniau“, – sakė Panevėžio butų ūkio direktorius.

Tikisi išlipti iš duobės

Dienraščio pašnekovas tvirtino, kad ilgus metus nesikeitę šildymo ir karšto vandens sistemų priežiūros tarifai bendrovei jau nešė didelius nuostolius.
„Juos nuolat buvome priversti kompensuoti kitomis pajamomis. O juk gera šilumos punkto priežiūra – tai pirmiausia ir mažesni mokesčiai už šildymą“, – teigė G. Ruzgys.


Įmonę į duobę stūmė ne tik per maži tarifai, bet ir išaugusi darbo valandos kaina, taip pat net iki 625 tūkstančių litų padidėjusi gyventojų skola. 


„Esant tokiai sudėtingai situacijai netgi turėjome savo darbuotojus varyti nemokamų atostogų. Vis dėlto tikimės, kad mūsų reikalai pagerės ir metus baigsime be nuostolių“, – teigė Panevėžio butų ūkio vadovas G. Ruzgys.