Paklaustas apie lenkiškas pavardes ir lenkų tautinės mažumos švietimą bei Lietuvos valdžios pažadus vykdyti susitarimus su Lenkija, premjeras atsakė: „Jeigu visi įstatymai, kuriuos siūlo mano Vyriausybė, turėtų Seimo pritarimą, tai pagalvočiau, kad gyvenu kur nors kitur, ne Lietuvoje“.

Premjeras taip pat pabrėžė, kad tai, ką sako lenkų tautinė mažuma, gyvenanti Lietuvoje, ir tai, ką sako jų tautiečiai Lenkijoje – kiek skiriasi. Jo teigimu, iš kalbų su lenkų tautine mažuma jis suprato, kad pavardžių rašymas originalo kalba nėra toks svarbus, kur kas svarbesnis lenkams yra švietimas. O lenkų tautinei mažumai, premjero nuomone, Lietuvoje švietimo srityje yra sudarytos išskirtinai geros sąlygos.

Premjero interviu neapsiėjo ir be klausimų energetikos tema. Paklaustas, kaip vertina rusų siekius Kaliningrado srityje pastatyti atominę elektrinę, A.Kubilius sakė nematąs tam reikalo: „Apie šią elektrinę nemažai kalbėjau su Rusijos premjeru Vladimiru Putinu. Paklausiau jo, kokia yra ekonominė šio projekto logika, kadangi ir be atominės elektrinės Kaliningradas yra visiškai aprūpinamas elektros energija. Taip pat pabrėžiau, kad Lietuva neturi planų importuoti šios energijos iš Kaliningrado srities. Ir premjeras Putinas neatsakė man į šį klausimą“.

Paklaustas, ar ši elektrinė galėtų eksportuoti elektros energiją į Lenkiją, A.Kubilius atsakė, kad tai priklauso nuo to, ką pasirinks Lenkija – Lietuvą ar Kaliningradą.

Šiltėjančius santykius tarp Lenkijos ir Rusijos premjeras įvertino teigiamai. „Tikiuosi, kad šiltėjantys lenkų-rusų santykiai padės išspręsti ir energetikos problemas, kurios iki šiol nebuvo išspręstos, mano nuomone, dėl politinių priežasčių“, - dienraščiui „Rzeczpospolita“ sakė premjeras.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)