"Astanoje nuskambėjusiuose pareiškimuose apie Baltarusijos ir JAV santykius buvo nurodyta, kad JAV remia Baltarusijos sprendimą statyti atominę elektrinę. Be to, abi valstybės įsipareigojo stiprinti pasaulinį bendradarbiavimą taikaus branduolinės energijos panaudojimo srityje, laikantis tarptautinių normų ir kitų papildomų dvišalių susitarimų", - sakė pašnekovas.

Pasak jo, sutartis būtų galima tuo atveju, jeigu tarp valstybių būtų susitarimas bendradarbiauti taikaus atomo srityje. Šiandien Baltarusija tokius susitarimus turi tik su Rusija ir Kinija.

"Sudarius dvišales sutartis branduolinėje srityje tarp Baltarusijos ir JAV, atsiras pagrindas ateityje kartu veikti šioje srityje, net statyti atominę elektrinę. Rangovu įtraukti JAV ir Japonijos kompaniją "Westinghouse-Toshiba" mes galėtume, tik kyla klausimas dėl terminų", - aiškino šaltinis.

Jis pažymėjo, jog turint sutartinį teisinį pagrindą, susitarimą dėl AE statybos galima parengti ir pasirašyti per 8-10 mėnesių.

"Jei tokio pagrindo nėra, jeigu su šalimi, su kuria norima bendradarbiauti branduolinėje srityje, santykiai nėra išplėtoti, šis procesas gali būti ilgas ir sunkus. Todėl reikia ruošti dirvą", - sakė pašnekovas.

Jis pažymėjo, jog "Rosatom" jau yra "baigiamojoje stadijoje".
"Man sunku spręsti, ką turėjo omenyje "Rosatom" vadovas, bet Baltarusijos požiūriu, tuose dalykuose, kurie nėra susiję su tarpvalstybiniu susitarimu dėl energetikos sistemų lygiagrečios veiklos, nėra jokių kliūčių dokumentų pasirašymui", - aiškino jis.

Gruodžio 1 dieną Baltarusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Martynovas ir JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame pažymima, jog JAV palaiko Baltarusijos sprendimą statyti atominę elektrinę bei jos pastangas kuo greičiau realizuoti šį komercinį projektą.

Taip pat dokumente nurodoma, kad Baltarusijos URM vadovas bei JAV valstybės sekretorė "įsipareigoja stiprinti pasaulinį bendradarbiavimą taikaus branduolinės energijos panaudojimo srityje, laikantis tarptautinių normų ir kitų papildomų dvišalių susitarimų, kurie gali būti sudaryti tarp Baltarusijos Respublikos ir Jungtinių Amerikos Valstijų".

Baltarusija planuoja ne vėliau kaip 2020 metais pradėti eksploatuoti du AE blokus, kurių galingumas sudarytų iš viso 2,4 tūkst. megavatų.
Generaliniu rangovu pasirinkta Rusijos bendrovė "Atomstrojeksport".

Numatoma, kad Baltarusija ir Rusija apsirašys pluoštą susitarimo dokumentų dėl AE statybos: tarpvalstybinę sutartį, kredito sutartį, abiejų valstybių energetikos sistemų lygiagrečios veiklos sutartį.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją