Naujajame centre įsikūrusios kompanijos „Baltic Solar Energy“ ir „Baltic Solar Solutions“ vykdys saulės elementų technologijų tyrimus ir eksperimentinę gamybą, o „ViaSolis“ užtikrins elementų surinkimą į paruoštus naudoti energetinius modulius.

Naujasis saulės technologijų klasteris Visoriuose bus ypatingas tuo, kad čia veiks didžiausios pasaulyje saulės elementams gaminti skirtos įrangos bendrovės „Centrotherm Photovoltaics“ tyrimų centras, kokių pasaulyje šiandien yra keturi.

„Tapsime penktuoju šios Vokietijos kompanijos sertifikuotu tyrimų centru, šiandien pasaulyje tokio lygio centrai veikia JAV, Vokietijoje, Malaizijoje ir Kinijoje. O ir pati saulės celių gamyba mūsų centre bus viena moderniausių pasaulyje. Visoriuose gaminsime trečios kartos saulės elementus, tokius gamina tik pačios moderniausios gamyklos Norvegijoje, Vokietijoje, JAV. Rytų ir Centrinėje Europoje nebus analogų mūsų gamyklai“, - sako „Baltic Solar Energy“ gen. direktorius Vidmantas Janulevičius.

„Tai labai svarbus investicinis projektas, kuris turės įtakos Lietuvos, kaip Šiaurės Europos ir Baltijos šalių regiono paslaugų ir inovacijų centro, plėtrai. Šis projektas padės kurti inovatyvią ekonomiką, paskatins glaudesnį mokslo ir verslo bendradarbiavimą“, – sako ūkio ministras Dainius Kreivys.

Visą įrangą, reikalingą saulės elementams gaminti Vilniuje, „BOD Group“ pirks iš „Centrotherm Photovoltaics“. Tyrimų centre apjungus verslo ir Lietuvos mokslininkų pajėgas bus vykdomi tyrimai ir tobulinami saulės elementai, patentuojant išradimus ir konkuruojant su sektoriaus lyderiais pasauliniu mastu.

Naujajame centre sukurtos žinios, technologijos ir galutinė produkcija – saulės elementai – bus eksportuojami, svarbiausiomis čia įsikūrusių kompanijų rinkomis bus Vokietija ir kitos Vakarų Europos šalys. Suplanuota, kad 2015 m. apyvarta iš čia gaminamų saulės elementų sieks 415 mln. litų, eksportas viršys 95 proc.

Prognozuojama, kad 2016-2018 m. bendra saulės energijos technologijų klasterio įmonių apyvarta Lietuvoje pasieks 1,6 mlrd. Lt, iki to laiko sektoriuje bus sukurta 500 naujų darbo vietų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją