Analitikai tikėjosi, jog per derybas Maskva gali priartėti prie to, kad gautų dalį Ukrainos dujų transportavimo sistemoje mainais už pigesnės dujas Kijevui.

Rusijos premjero vizito išvakarėse M.Azarovas pažymėjo, kad pasirengęs apsvarstyti bendros įmonės tarp "Gazprom" ir "Naftogaz" steigimą, jeigu bus sumažinta dujų kaina.

Kalbėdamas spaudos konferencijoje Kijeve V.Putinas pareiškė, kad Rusija "pasirengusi tęsti dialogą" energetikos klausimais.

Drauge V.Putinas pareiškė, kad yra patenkintas tuo, kaip sparčiai vyksta Rusijos ir Ukrainos bendradarbiavimas.

"Rusijos verslas didina investicijas į Ukrainos ekonomiką", - sakė Rusijos premjeras Kijeve.

Ukrainos ministro pirmininko nuomone, svarbiausias derybų rezultatas yra tai, kad šalys "susitarė modernizuoti visą prekybos ir ekonomikos ryšių kompleksą".

Pasibaigus Rusijos ir Ukrainos tarpvyriausybinio komiteto posėdžiui ekonominio bendradarbiavimo klausimais, buvo pasirašyti devyni dokumentai.

Ukrainos vyriausybė ir bendrovė TNK-BP pasirašė dujų žvalgymo ir gavybos Donecko regione memorandumą.

„Šventa karvė“

Kijevas ne kartą davė suprasti, kad skeptiškai žiūri į V.Putino idėją dėl "Gazprom" ir "Naftogaz" sujungimo, bet Ukrainos vadovybė nepraranda vilties peržiūrėti dujų kainas.

Balandžio 21 dieną Dmitrijus Medvedevas ir Viktoras Janukovyčius pasirašė du susitarimus, faktiškai iškeitęs leidimą Rusijos Juodosios jūros laivynui likti Sevastopolyje į dujų kainos Ukrainai sumažinimą 30 procentų.

Šis susitarimas susilaukė kritikos Ukrainos parlamente.

Esami įstatymai draudžia privatizuoti ar nuomoti Ukrainos dujų transporto sistemą, bet analitikai neatmeta galimybės pakeisti įstatymus, jeigu Kijevas priims sprendimą įsteigti bendrą įmonę.

"Jeigu dujų transporto sistema yra šventa karvė Ukrainos vadovybei, Ukraina visiškai galėtų įsileisti "Gazprom" į vidaus realizavimo tinklus. Tai taip pat būtų įdomu Rusijai, - sakė Tarptautinės energetikos politikos centro vadovas Jurijus Solozobovas. - Be to, gana įdomi idėja drauge parengti naudoti telkinius Rusijoje".

Pasak jo, "Gazprom" taikys Ukrainoje rimbo ir meduolio metodą, kur rimbas - susitarimo dėl palyginti aukštos bazinės normos, o meduolis - tai nuolaidos.

"Man atrodo, kad Rusija švelniai skatina Ukrainą bendradarbiauti, nesistengdama šiurkščiai būti sugyventinėmis ir jos nepraryti, o švelniai bendradarbiauti - girdi, darykite nors ką nors. Jeigu reikalai pajudės, bus ir dujų nuolaidų", - įsitikinęs J.Solozobovas.

Ukraina uždirba iš Rusijos dujų tranzito maždaug 1 mlrd. dolerių per metus. Rugsėjį Ukraina sumokėjo bendrovei "Gazprom" kiek daugiau nei 700 mln. dolerių po 248 dolerius už vieną tūkstantį kubinių metrų dujų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją