"Lietuvos dujos" prognozuoja, kad jeigu iš tiesų dujos kainuotų tiek, kiek prognozuojama, vartotojams kubinis metras galėtų atpigti apie 2 ct, dar 1 ct kainos mažės dėl VKEKK sumažintų transportavimo sąnaudų.

"Mes turime dideles viltis ir norėtume, kad dujų importo kaina mažėtų. Tai yra matematiniai skaičiavimai, tai yra tam tikros duomenų perkėlimas į formules", - po VKEKK posėdžio žurnalistams sakė "Lietuvos dujų" Kainodaros skyriaus viršininkas Mindaugas Kirslys.

Pirmosios prognozės dėl kitų metų dujų importo kainos turėtų pasirodyti lapkričio viduryje.

VKEKK pirmininkė Diana Korsakaitė žurnalistams sakė, kad tiksli dujų importo kainos nustatymo formulė paaiškės tik prieš Naujus metus, tačiau viliamasi, kad kainos galėtų mažėti.

"Kitiems metams nustatydami importo kainą, deja, bet turėsime naudotis šiuo metu galiojančia importo kainos formule, nes įprasta praktika yra, kad ši formulė keičiama tarp Kalėdų ir Naujųjų metų. Taip, mes tikimės, kad jos mažės, bet kiek, mes pamatysime lapkričio mėnesį", - sakė ji.

Tiesa, nuo liepos gyventojams dujos brango 27-28 ct/kub.m.

Pastaraisiais mėnesiais už rusiškas dujas Lietuva moka šiek tiek mažiau nei kitiems metams prognozuoja komisija.

Šiuo metu į buitinių vartotojų mokamą dujų kainą įskaičiuota 963 Lt už tūkst. kub. M importo kaina.

VKEKK duomenimis, liepos-rugpjūčio duomenimis, rusiškos dujos buvo importuojamos atitinkamai po 907 Lt ir 935 Lt už tūkstantį kubinių metrų.

"Lietuvos dujų" duomenimis, pastaraisiais mėnesiais dujos pigo 5-7 proc.Tiesa, pirmąjį šių metų pusmetį buvo prognozuojama, kad dujos kainuos 744 Lt, tačiau jos atsiėjo kur kas daugiau - 774-957 Lt už tūkstantį kubinių metrų.

Iki 500 kub. m dujų per metus sunaudojantiems buitiniams vartotojams, šį kurą naudojantiems maistui gaminti, dujos šiuo metu kainuoja 2,15 ct/kub.m. Ši grupė gyventojų per mėnesį vidutiniškai sunaudoja apie 7 kub. m.

Didžiausiai buitinių vartotojų grupei, per metus sunaudojančiai 500-20 tūkst. m³ dujos nuo liepos kainuoja 1,56 Lt/kub.m. Šie vartotojai dujomis gamina maistą, šildo vandenį ir namus.

Per 20 tūkst. kub. m dujų per metus suvartojantys gyventojai, kurių Lietuvoje gali būti kelios dešimtys, moka 1,56 Lt/kub.m.

Pastoviosios mokesčio dalis pastaruoju metu nesikeitė, mažiausiai suvartojantiems yra 2 Lt, o kitiems - 14,05 Lt per mėnesį.

Visos kainos nurodomos su pridėtinės vertės mokesčiu.

 Dujų kaina gyventojams nustatoma dukart per metus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją