Šių metų sausio mėn. kompanijos „Gazprom“, „EuroPolGaz“ ir „PGNiG“ pasirašė sutartį dėl Lenkijai tiekiamų dujų apimties didinimo 11 mlrd. kubinių metrų per metus bei Maskvos ir Varšuvos sutarties pratęsimo nuo 2022 iki 2037 m. Tačiau Lenkijos vadovybė nusprendė, kad paskutinis sutarties punktas yra nereikalingas ir prieštarauja Lenkijos nacionaliniams interesams. „Mes neketiname keisti terminų“, – pasakė W. Pawlakas.

Lenkijos opozicija taip pat pasisakė prieš Rusijos pasiūlymą pratęsti sutartį. Sutrumpėjus tiekimo sutarčių terminams, nebereikia iki 2045 m. pratęsti sutarties dėl dujų tranzito dujotiekiu „Jamal–Europa“ per Lenkiją į Vakarų Europą, pažymėjo W. Pawlakas.

Senosios sutarties dėl rusiškų dujų tiekimo Lenkijai galiojimas baigiasi spalio pabaigoje.

Galutinis sprendimas dėl naujos sutarties bus priimtas spalio 17 d. per Rusijos ir Lenkijos atstovų susitikimą.

Analitikų nuomone, viskas priklauso nuo to, ar Maskva sutiks išpildyti Europos Komisijos pasiūlytas dujotiekio „Jamal–Europa“ panaudojimo sąlygas: Briuselis reikalauja paskirti nepriklausomą operatorių, kuris užtikrins trečiųjų asmenų prieigą prie dujotiekio.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją