Kaip rašo korespondentas Miguelis Angelas Garcia Vega, „nepaisant skirtingų vertinimų, niekas neabejoja didžiuliu Arkties potencialu.“

Didelės naftos kompanijos, kurios neturi laisvos prieigos prie telkinių, suinteresuotos Arkties atsargų komercine gavyba. Leidinys rašo, kad Arktyje prasideda naujoji aukso karštinė.

Kai praėjusį trečiadienį Rusija ir Norvegija po 40 m. trukusių ginčų nustatė bendrą sieną Arktyje, visi analitikai iškart suprato, kad tikrasis šios sutarties tikslas – nafta ir dujos. Juk 70 proc. visų potencialių Arkties išteklių yra Rusijos teritorijoje, daugiausiai – vakarinėje zonoje, pabrėžia laikraštis.

„Naftos kompanijos mano, kad Arktyje yra didžiausi energijos šaltinių telkiniai, tačiau nori juos eksploatuoti be jokio triukšmo. Tai, kas įvyko BP naftos gręžinyje Meksikos įlankoje, tapo jiems pamoka“, – rašo laikraštis.

Kompanijų „ExxonMobil“, „Chevron“ ir „Repsol“ atstovai pripažįsta, kad ruošiasi telkinių Kanadoje ir Grenlandijoje eksploatavimui, tačiau smulkmenų neatskleidė. Vis dėlto viena kompanija jau perėjo nuo žodžių prie darbų – Škotijos bendrovė „Cairn“jau turi du gręžinius Bafino įlankoje ir leidimą eksploatuoti dar aštuonis blokus.

Paradoksalu, bet pasaulinis atšilimas tapo netikėtu naftos kompanijų sąjungininku. „Pasikeitus klimatui ir tirpstant ledynams atsiranda nauji naftos ir dujų transportavimo maršrutai“, – pažymi energetikos resursų specialistas iš Barselonos universiteto Mariano Marzo.

Be to, šylant klimatui, gerėja angliavandenių gavybos sąlygos. Rusija suvokia galimybes, kurias klimato atšilimas jai atveria gyvybiškai svarbiame Šiaurės jūros maršrute – jei ledynai ištirptų, jis gali tapti Sueco arba Panamos kanalo alternatyva.

Europą ir Tolimuosius Rytus skiriantis atstumas sutrumpėtų beveik 40 proc., o naftos gabenimo iš šiaurinių Rusijos regionų išlaidos taip pat sumažėtų 40 proc., pripažįsta Karališkojo Elkano instituto profesorius Antonio Sánchezas.

Laikraštis reziumuoja, kad tirpstant Arkties ledynams ir toliau šylant klimatui, atsiveria nauji naftos ir dujų telkiniai bei maršrutai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją