Lazdijų rajono Miesto Kolonijos kaime bus pastatytos trys Vokietijos bendrovės „Enercon“ „E-82“ modelio jėgainės su 78 m. aukščio bokštais. Tai bus pirmasis vėjo jėgainių parkas šiame rajone. Vėjo jėgainių parko gaminama energija bus tiekiama į RST tinklą, o gamybą planuojama pradėti 2011 metų sausį.

„Mūsų bendrovei tai yra pirmasis įgyvendinamas vėjo jėgainių projektas, todėl įgyvendinant jį labai svarbu dirbti su didelę patirtį šioje srityje turinčiais partneriais“, - sako vienas iš bendrovės „Gemba“ akcininkų Arūnas Mačiuitis.

Tai yra dešimtasis vėjo jėgainių parkas šalyje, kurį finansuoja „Swedbank“. Iš viso bankas ekologiškos energijos gamybos finansavimui jau yra skyręs beveik 600 mln. litų.

„Swedbank“ su ekologiškos energijos projektais Lietuvoje dirba nuo 2005 metų. Skaičiuojama, kad banko finansuotų dešimties vėjo jėgainių parkų bendroji galia 2011 m. sieks 127 MW.

„Alternatyvių energijos šaltinių finansavimas yra viena prioritetinių banko veiklos sričių. Atsinaujinančių išteklių energetikos vystymas ne tik svarbus šaliai dėl geopolitinių priežasčių, bet ir padeda mažinti neigiamą poveikį aplinkai“, - sako „Swedbank“ Stambių verslo klientų departamento direktorius Mintautas Miškinis.

„Swedbank“ finansuotos vėjo jėgainės, kitaip nei įprastos šiluminės elektrinės, tam pačiam kiekiui elektros energijos pagaminti per metus į atmosferą neišmes 175 000 tonų CO2. Skaičiuojama, kad panašiai tiek anglies dvideginio į atmosferą per metus išmeta apie 73 000 šiuolaikiškų automobilių.

„Swedbank“ pranešime spaudai pateikia kelis įdomius faktus apie vėjo energetiką pasaulyje ir Lietuvoje. Ar žinote, kad...

  • Pirmoji elektrą gaminanti vėjo jėgainė buvo įrengta 1887 m. Škotijoje. Elektra buvo skirta baterijoms įkrauti.
  • Pirmoji automatiškai veikusi vėjo turbina buvo pastatyta 1888 m. Klivlende (JAV). Aukštis – apie 18 m., svoris – 4 tonos, galingumas 12 kW.
  • XX a. antroje pusėje Palangos kopose buvo pastatyta eksperimentinė trijų vėjo elektrinių 16 kW jėgainė, kuri šildė gelbėjimo stoties pastatą, tačiau sugriuvo per audrą.
  • Pirmoji vėjo jėgainė Lietuvoje buvo pastatyta 2003 m. Skuodo rajone.
  • Vydmantuose 2004 m. pastatyta eksperimentinė 600 kW vėjo jėgainė atsirado bendradarbiaujant Magdeburgo ir Kaišiadorių vyskupijoms.
  • Daugiausia elektros energijos iš vėjo pagaminama JAV (35 GW – 2 proc. visos energijos), Kinijoje (25,1 GW), Vokietijoje (25 GW – 6 proc. visos energijos), Ispanijoje (16,7 GW).

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją