Lenkijos PGNiG ir Rusijos dujų monopolininkas "Gazprom" sausį pasirašė susitarimą dėl dujų tiekimo per Lenkiją į Europą padidinimo bei pratęsė dujų tranzito vamzdynu "Jamalas-Europa" sutarties galiojimą iki 2045 metų.

Tačiau šią sutartį dar turi pasirašyti Briuselio patarimo laukianti Lenkija.
ES jau išsakė Maskvai ir Varšuvai susirūpinimą dėl to, kad dujotiekį valdys bendrovė "EuRoPol Gaz", kurios 96 procentai akcijų priklauso "Gazprom" ir "PGNiG". Toliau šį klausimą numatyta svarstyti kitą savaitę.

"Mūsų nerimą kelia dujotiekio valdymas iš esmės", - sakė konkurencijos įstatymų vykdymą prižiūrinčios Europos Komisijos atstovas Josephas Hennonas.

"Norime būti tikri, kad dujotiekis, kuris bus valdomas vienos ar dviejų kompanijų, bus prieinamas ir trečios šalies operatoriams, su teisingais tarifais, kaip bus naudinga Lenkijos vartotojams", - sakė J.Hennonas.
"Mes nagrinėjame sutartį ir norime įsitikinti, kad ji atitinka ES įstatymus", - pridūrė jis.

Tuo tarpu Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas Varšuvoje žurnalistams pareiškė, kad ketina "rimtai" atsižvelgti į Komisijos pastabas, tačiau jos "neturės įtakos pačiai sutarčiai", kuri, pasak jo, gali būti ratifikuota per artimiausias "dvi savaites".

"Mes norime būti 100 procentų įsitikinę, kad susitarimas yra tvirtas, ir esame pasirengę aptarti šias detales", - sakė premjeras.

D.Tuskas pridūrė, kad ekonomikos ministras Waldemaras Pawlakas kitą savaitę vyks į Briuselį.

Kelerius metus užsitęsusias derybas dėl sutarties sunkino PGNiG kaltinimai, kad koncernas "Gazprom" siekia užsikelti tarifus, ir pernelyg didelės jo įtakos dujotiekio valdyme.

Tokie dujų tranzito partnerių nesutarimai yra pavojingi Europai, kuri yra didele dalimi priklausoma nuo Rusijos dujų importo.