„Apie pardavimą kol kas nėra kalbos, tai patvirtino man ir prezidentas. Spekuliacijos, aišku, yra įvairios ir jos turbūt ateina iš suinteresuotų pusių, nes gal kas nors ir norėtų nusipirkti pigiau. Šiuo metu rinkos kaina yra beveik dvigubai mažesnė negu ta kaina, kurią sumokėjo „PKN Orlen“. Tai nemanyčiau, kad kažkas galvodamas nors kažkiek apie verslą parduotų 50 proc. pigiau negu pats mokėjo“, - žurnalistams po susitikimo su ambasadoriais Prezidentūroje sakė valstybės vadovė.

Pasak D. Grybauskaitės, reikia suvokti, kad Europoje į Mažeikių įmonę panašių bendrovių yra daug, o jų pelningumo klausimai – gana sudėtingi. Dėl šios priežasties, anot prezidentės, yra objektyvios priežastys, kodėl įmonei „Orlen Lietuva“ nėra lengva būti pelninga.

„Įmonė pasisamdė konsultantus, kurie turėtų patarti, kaip optimizuoti veiklą. Apie pardavimą kol kas nėra kalbos, tai patvirtino man ir prezidentas“, - teigė D. Grybauskaitė.

Dėl tarifų dydžio Vyriausybė netarpininkaus

Dėl krovos tarifų bendrovės „Klaipėdos nafta“ ir „Orlen Lietuva“ turi susitarti pačios, tvirtina energetikos ministras Arvydas Sekmokas. Trečiadienį logistikos klausimai aptarti bendrovės atstovų ir ministro susitikime pas premjerą Andrių Kubilių.

„Buvo susitarta, kad tiek „Klaipėdos naftai“, tiek „Orlen Lietuva“ reikėtų diversifikuotis ir tai leistų nustatyti, kokie yra objektyvūs rinkos tarifai. Šiuo metu, kai yra didelė tiesioginė priklausomybė, yra sunku apibrėžti, kas yra objektyvus tarifas. Mes siūlome, kad abi pusės susitartų, Vyriausybė negali tiesiogiai kištis“, – sakė A. Sekmokas.

„Lietuvos ryto“ šaltinių teigimu, „Orlen Lietuva“ „Klaipėdos naftos“ krovos kainą norėtų sumažinti iki 8 Lt už toną. Šiuo metu ji moka 13,62 Lt už toną.

Informaciją dėl siekio tiek sumažinti tarifą trečiadienį žurnalistams paneigė „Orlen Lietuva“ generalinis direktorius Ireneusz Fąfara.

„Ne tai, yra netiesa“, – sakė jis. Dėl tarifų ketinama susitarti iki rugsėjo pabaigos.

Anot A. Sekmoko, susitikime taip pat kalbėta apie porą metų nesutaikomą geležinkelio ruožą Mažeikiai-Rengė.

Jo teigimu, susitikime kalbėta ir apie banko „Nomura Holdings Inc“ pasamdymą, tačiau esą įmonės atstovai patvirtino, kad konsultantai turi įvertinti bendrovės veiklos optimizavimo galimybes.

„Generalinis direktorius patvirtino, kad bankas yra pasamdytas tam, kad įvertintų veiklos optimizavimo galimybes visais aspektais, kad tai nėra nukreipta būtent į pardavimą. Aš galiu pakartoti tą patį, ką sakė prezidentė. Generalinis direktorius tiesiogiai apie pardavimą šiandien nekalbėjo“, – sakė ministras.

Jau anksčiau ne kartą buvo skelbta, kad „Orlen Lietuva“ savininkų Lenkijos bendrovės „PKN Orlen“ netenkina Vyriausybės nenoras spręsti klausimo dėl Lenkijos koncerno pageidavimo įsigyti „Klaipėdos naftą“, dėl porą metų nesutaisomo geležinkelio ruožo Mažeikiai-Rengė.

Mažeikių įmonė nebesvarbi?

Tačiau valstybės vadovė pabrėžė, jog šalies ekonomikai Mažeikių įmonė („Orlen Lietuva“) nėra gyvybiškai svarbi.

„Ekonomikai tai nėra strateginė įmonė. Kas įvežtų kurą, sumokėtų tą patį pridėtinės vertės mokestį (PVM) į Lietuvos biudžetą. Ji strategiška tik tam miestui tiek, kiek ji įdarbina mūsų žmonių, Lietuvos piliečių, ir tiek, kiek tie piliečiai sumoka į biudžetą. Tokią ir įtaka ekonomikai“, - sakė D. Grybauskaitė.

Klausiama apie politinę svarbą, šalies vadovė mąstė panašiai: „Politiškai mes jau buvome pardavę amerikiečiams, rusams, dabar lenkams. Manau, kad politiškai, turint galvoje, kad įsipareigojimai, kuriuos bet kuris pirkėjas įgis, buvo nustatyti dar „Williams International“ pardavimo laikotarpiu“.

DELFI primena, kad naftos perdirbimo įmonė Mažeikiuose dabar priklauso Lenkijos naftos koncernui „PKN Orlen SA“, tačiau jau kurį laiką netyla kalbos apie lenkų ketinimus įmonę parduoti.

Lenkų dienraštis „Rzeczpospolita“ pranešė, kad įmonė nusisamdė „Nomura Holdings Inc“ konsultacijoms dėl neva savo padalinio Lietuvoje pardavimo.

Kremliui artima Rusijos naujienų agentūra „Regnum“, remdamasi neįvardintais šaltiniais Maskvoje, pranešė, kad galimas naftos perdirbimo įmonės Mažeikiuose pirkėjas - turtingiausias Lietuvos žmogus Bronislovas Lubys. Teigiama, kad koncerno „Achemos grupė“ savininkas Maskvoje ieško partnerių, su kuriais kartu galėtų įsigyti „Orlen Lietuva“ naftos perdirbimo gamyklos akcijas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją