Tiek Ignalinos AE vadovo, tiek dalyvavusių svečių nuomone, ES mokesčių mokėtojų pinigai, taip pat ir Lietuvos mokesčių mokėtojų pinigai, skiriami Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimo projektams įgyvendinti negali būti įrankiu atskirų įmonių finansinėms problemoms spręsti, o Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimo projektai negali tapti kažkieno nesugebėjimo įgyvendinti tokio dydžio projektus įkaitais. Ignalinos AE pozicija nesikeičia – pinigai bus mokami tik už atliktus darbus.

Susitikime taip pat buvo kalbėta ir apie naująjį subrangovą UAB Vėtrūną, kuris tampa Nukem Technologies subrangovu vietoje B1 įgyvendinimui samdyto subrangovo UAB Rangos IV. IAE vadovybė pažymėjo, kad Ignalinos AE pozicija nesikeičia - subrangovo pasikeitimas negali būti priežastimi generaliniam rangovui nevykdyti sutartinių įsipareigojimų.

Susitikime buvo pabrėžta, kad tiek Nukem Technologies, tiek jos nusamdytas naujas subrangovas, imdamasis naujo projekto, turi realiai ir atsakingai įvertinti savo galimybes tuo pat metu įgyvendinti abu pagrindinius Ignalinos atominės elektrinės eksploatavimo nutraukimo (B1 ir B234) projektus.

Ignalinos AE vadovybės iniciatyva įvyko išplėstinis Ignalinos AE ir Nukem Technologies vadovybės susitikimas (iki šiol buvo rengiami dvišaliai Ignalinos AE ir Nukem Technologies vadovų susitikimai), kuriame taip pat dalyvavo Energetikos viceministras Romas Švedas, Europos Komisijos Energetikos direktorato Branduolinės energetikos departamento direktorius Peter Faross, ERPB Branduolinės saugos departamento vadovas Vince Novak.

Susitikime buvo aptarta Nukem Technologies vykdomų B1 (Laikinoji panaudoto branduolinio kuro saugykla) ir B234 (Kietųjų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo kompleksas) projektų būklė ir esamos įgyvendinimo problemos. Susitikimo dalyviai apsilankė abiejų projektų vykdymo aikštelėse.

2005 m. sausį Ignalinos atominė elektrinė (IAE) pasirašė sutartį su Vokietijos konsorciumu „GNS – NUKEM“ dėl Laikinosios panaudoto branduolinio kuro saugyklos projektavimo, statybos ir įrengimo darbų. Tų pačių metų lapkritį „Nukem Technologies“ pasirašė sutartį dėl Kietųjų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo komplekso projektavimo ir statybos darbų. Pagal šią sutartį „Nukem Technologies“ įsipareigojo rūšiuoti, tvarkyti, supakuoti ir laikinai saugoti kietąsias radioaktyviąsias atliekas, susikaupusias Ignalinos atominės elektrinės darbo ir uždarymo metu.

Jėgainės uždarymo projektai vėluoja jau daugiau nei trejus metus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją