„A. Milleris kalbėdamas telefonu informavo prezidentą, kad Baltarusija sumokėjo už dujas pagal galiojančią sutartį ir „Gazprom” nusprendė visiškai atnaujinti dujų tiekimą”, - naujienų agentūrai „RIA Novosti” sakė prezidento atstovė spaudai Natalija Timakova.

Trečiadienį „Gazprom” buvo sumažinęs dujų tiekimą Baltarusijai 60 proc. Baltarusijai ribojant tranzitinių dujų tiekimą, Lietuva pradėjo gauti 40 proc. mažiau.

Konfliktas kilo šalims nesusitariant dėl apmokėjimo už dujas.

Baltarusija paskelbė ultimatumą

Jeigu Rusijos bendrovė „Gazprom" iki 14 val. Maskvos (13 val. Lietuvos) laiku oficialiai nepraneš apmokėjusi už dujų tranzitą, Baltarusija pradės Rusijos dujų tiekimo nutraukimą Europai, pareiškė Baltarusijos valdžia, pranešama BBC tinklalapyje.

Pasak Baltarusijos pirmojo vicepremjero Vladimiro Semaškos, Minskas Rusijos dujų tranzitą mažins proporcingai, jeigu negaus reikalaujamų 260 mln. dolerių.

Anksčiau Rusijos koncernas pareiškė, kad „Gazprom" sumokėjo Baltarusijai už dujų tranzitą 228 mln. dolerių.

Pasak V.Semaškos, ši suma bus avansas, sudarantis 87 proc. reikalaujamos sumos už Rusijos dujų tranzitą.

„Gazprom" atstovas Sergejus Kuprijanovas nurodė, jog Baltarusijai sumokėta už dujų tranzitą 228 mln. dolerių; po 1,45 dolerio už 1000 kubinių metrų 100 kilometrų.

Anot S.Kuprijanovo, ši suma yra „už lapkritį, gruodį ir pirmuosius 2010 metų mėnesius". Tuo tarpu Baltarusija pranešė dar negavusi oficialaus patvirtinimo apie minimą dujų tranzito apmokėjimą.

„Gazprom" sutinka

Rusijos koncernas „Gazprom" išsiuntė Baltarusijai dokumentus, kuriuos pasirašius būtų padidinta Rusijos dujų tranzito per Baltarusiją kaina.

Tačiau „Gazprom" sutinka tai daryti tik su sąlyga, jeigu bus įvestas antkainis bendrovės „Beltransgaz" vidaus rinkoje didmenomis parduodamoms dujoms, sakė oficialusis „Gazprom" atstovas Sergejus Kuprijanovas.

Pasak jo, toks antkainis leistų bendrovei „Beltransgaz", kurios 50 proc. akcijų turi „Gazprom", gauti pelno Baltarusijos vidaus rinkoje.

S.Kuprijanovas paaiškino, kad sutartyje numatyta dujų tranzito bazinė kaina po 1,45 dol. už 1000 kub. metrų 100 kilometrų. Firmos „Beltransgaz" pagrindu sukūrus bendrą įmonę, buvo numatyta galimybė padidinti tranzito kainą iki 1,74 dol. 2009 metais ir iki 1,88 dol. 2010 metais.

Tačiau visa tai buvo siejama su didmeninės kainos didinimu vietos rinkoje iki 10,47 dol. už 1000 kub. metrų 100 km 2009 metais ir 11,08 dol. 2010 metais. Tačiau tai nebuvo padaryta.

"Kadangi šie klausimai susiję, „Gazprom" buvo pasirengęs mokėti pagal senąją kainą, bet kolegos baltarusiai atsisakė tokį mokėjimą priimti", - aiškino S.Kuprijanovas.

Jis dar pažymėjo kad "Gazprom" sumokėjo bendrovei „Beltransgaz" už dujų tranzitą lapkritį, gruodį bei pirmuosius 2010 metų mėnesius, "tiksliai pagal sutartį, pagal bazinę kainą, iš viso 228 mln. dol."

Beje, „Gazprom" reikalavo, kad Baltarusija už jai skirtas dujas sumokėtų papildomai 192 mln. dol., bet „Beltransgaz" sumokėjo 187 mln. dol., nurodė S.Kuprijanovas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją