Šiomis dienomis pranešta, kad gamtinės dujos Lietuvai vėl brangsta. Gegužę, palyginti su balandžiu, iš Rusijos importuojamų dujų kaina pakilo 10 proc. Šilumos tiekėjai už dujas su transportavimo ir galios mokesčiu balandį mokėjo 1355 Lt/tne (tona naftos ekvivalento), o gegužę – jau 1476 Lt/tne.

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidento Vytauto Stasiūno teigimu, dujos brangsta kylant JAV dolerio kursui. „Dujų kainos pasiekė protu nesuvokiamas ribas ir Lietuva neturi jokios galimybės jos kontroliuoti. Jei kainos bus pakeltos dvigubai, ir mokėti būsime priversti dvigubai. Esant tokiai situacijai, privalome skubiai ir radikaliai keisti šilumos gamybai naudojamo kuro balansą – būtina brangias dujas keisti vietiniu biokuru“, – pažymėjo jis.

Remiantis B. Lubiu, šis kainos augimas – ne riba. Lietuvos energetikos instituto ir UAB „Ekotermija“ prognozės rodo, kad jau 2013 m. dujų kaina gali perkopti 1500 Lt/tne. Maždaug 2019 m. kaina turėtų pasiekti 1700 Lt/tne, o 2024 m. – dar tūkstančiu litų didesnę sumą.

1900 Lt/tne, remiantis ekspertų prognozėmis, riba turėtų būti perkopta 2027-aisiais, o dar po poros-trejeto metų priartėti prie 2000 Lt/tne.

Nuo liepos dujos vartotojams brangsta

Anot Šilumos tiekėjų asociacijos, biokuras yra daugiau nei dvigubai pigesnis už gamtines dujas – dabar kainuoja mažiau nei 700 Lt/tne.

Praėjusį šildymo sezoną mažiausiai už šilumą mokėta Ignalinoje, Molėtuose, Širvintose, Tauragėje, Kelmėje, Raseiniuose, Varėnoje, Šilalėje, Švenčionyse, Birštone, Mažeikiuose, Šilutėje ir Utenoje, kur biokuro dalis kuro balanse sudaro nuo 50 iki 100 proc. Pavyzdžiui, Ignalinoje šilumos energija kainavo 16,94 ct/kWh, Molėtuose – 17,04 ct/kWh, Tauragėje – 17,46 ct/kWh.

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) neseniai patvirtino „Lietuvos dujų“ siūlomas kainas gyventojams. Nuo liepos šis kuras buitiniams vartotojams brangs 15-20 proc. – 27-28 ct už kubinį metrą. Pagrindine brangimo priežastimi įvardijamas rusiškų dujų importo kainos didėjimas.

Skaičiuojama, kad dujas tik maistui gaminti naudojantys gyventojai per mėnesį išleis maždaug 1,8 Lt daugiau, o jomis besišildantys namus ir vandenį – apie 45 Lt daugiau.

Iki 500 m³ dujų per metus sunaudojantiems buitiniams vartotojams, kurie šį kurą naudoja maistui gaminti, dujos brangsta 28 ct/m³ arba maždaug 15 proc. iki 2,15 ct/m³. Dabar jie moka 1,87 Lt/m³. Ši grupė per mėnesį vidutiniškai sunaudoja apie 7 m³, tad jų sąskaitos per mėnesį išaugtų ne daugiau kaip 2 Lt. Kitoms buitinių vartotojų grupėms dujos brangs apie 20 proc.

Didžiausiai buitinių vartotojų grupei, kuri per metus maistui gaminti, vandeniui ir namams šildyti sunaudoja 500-20 tūkst. m³, dujos nuo liepos kainuos 1,56 Lt/m³, šiuo metu jie moka 1,29 Lt/m³.

Per 20 tūkst. m³ dujų per metus suvartojantys gyventojai, kurių Lietuvoje gali būti kelios dešimtys, nuo liepos mokės 1,56 Lt/m³, šiuo metu jie moka 1,28 Lt/ m³.

Pastovioji mokesčio dalis mažiausiai dujų suvartojantiems žmonėms liks 2 Lt, o kitiems – 14,05 Lt per mėnesį.

VKEKK posėdžio pažymoje rašoma, kad 2010 m. vidutinė dujų importo kaina bus 962,75 Lt už tūkstantį kubinių metrų arba 29,5 proc. daugiau nei buvo įskaičiuota nustatant dujų kainą buitiniams vartotojams.

Komisijos pirmininkė Diana Korsakaitė anksčiau vylėsi, kad kitąmet dujų kainos nedidės.

Gamtinių dujų kainų prognozė
Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją