„Europos Sąjungos (ES) taisyklės numato galimybę paskirti Euratomo arba Europos investicijų banko paskolas", - trečiadienį diskusijoje „Regioniniai branduolinės energetikos projektai" Vilniuje BNS sakė P.Farossas.

Pasak jo, Euroatomo paskola negali viršyti 20 procentų projekto vertės, EIB paskola gali būti papildoma.

"Tačiau šie daugiausiai 20 procentų gali būti paskirti, jeigu šalys narės jau parengė struktūrą finansavimui. Kol kas Lietuva dar nėra pasirengusi pristatyti tokios finansavimo struktūros, nes vis dar ieško strateginio investuotojo. Pirma, turite surasti investuotoją, su juo parengti planus, tada pristatyti projektą EK", - aiškino P.P.Farossas.

Jeigu EK projekto įvertinimas ir atsakymas būtų teigiamas, tuomet šalis gali prašyti Euratomo paskolos arba EIB finansavimo.

"Bet kokiu atveju, privaloma sąlyga yra, kad jūs atliktumėte savo namų darbus, susijusius su projektu", - pažymėjo P.Farossas. Jo teigimu, paskolą galėtų gauti ir vien nacionalinis projektas, bet tai, kad projektą vysto kelios ES narės, yra privalumas.
F.Farossas priminė, kad prieš kelias savaites Briuselyje trijų Baltijos šalių ir Lenkijos ministrai bei Europos energetikos komisaras Gunteris Oettingeris pasirašė komunikatą, kuriuo patvirtino Lietuvoje planuojamos jėgainės svarbą.

Gegužės pabaigoje energetikos ministras Arvydas Sekmokas pareiškė, kad Lietuvoje planuojamos statyti Visagino atominės elektrinės (VAE) projektui tikimasi gauti ir finansinės bei teisinės ES paramos.

Lietuva iki 2018-2020 metų šalia pernai uždarytos Ignalinos atominės elektrinės ketina pastatyti naują atominę elektrinę, kuriai šiuo metu ieškoma strateginio investuotojo. Tikimasi, kad projekte dalyvaus ir Latvija, Estija bei Lenkija.
Tikimasi, kad naujos atominės elektrinės strateginis investuotojas bus kuri nors didelė Europos energetikos kompanija, o tokių sąraše minimos Prancūzijos energetikos koncernai EDF ir „GDF Suez", Vokietijos koncernai E.ON, RWE, Italijos „Enel", Ispanijos „Iberdrola", Švedijos „Vattenfall".

Skaičiuojama, kad investicijos į vieną reaktorių, priklausomai nuo jų technologijų, sieks 3-5 mlrd. eurų (10,36-17,26 mlrd litų), o iš viso elektrinėje reaktorių galėtų būti du arba trys.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją