UAB "Šiaulių gatvių apšvietimas" vadovas Edmundas Laugalis santūrus - jis sako, kad laimės ne pirmi, o sulaukę optimaliausios, tai yra mažesnės nei dabar šviestuvų kainos. Dabar jie kainuoja apie 20 kartų brangiau, nei senieji. Esą na ir kas, kad ima apie 70 procentų mažiau elektros.

Šiaulių miesto meras būtų linkęs paskubėti - politikas siūlo greičiau skaičiuoti, mąstyti ir žiūrėti, kad Šiauliai neliktų paskutiniai lenktynėse taikant progresyvias technologijas.

Ko gero nuosaikiausią variantą siūlo miesto infrastruktūros skyriaus vedėjas Arūnas Adomaitis. Jo manymu, ginčuose apie taupumo ir progreso santykį taškus sudėliotų eksperimentas - jau planuojama, kad korėjiečiai galbūt paskolins šviestuvų, jie bus sumontuoti Šiaulių gatvės atkarpoje ir skaičiuojant realius duomenis bus galima įvertinti, kokiomis sąlygomis apsimoka keisti šviestuvus.

Reikia suskaičiuoti, ar maždaug 20 kartų brangesni, tačiau taupiau šviečiantys LED-ai tikrai atsipirks ir padės taupyti. Tokiam miestui kaip Šiauliai vien investicijoms, tai yra visiems šviestuvams pakeisti reikia apie 10 milijonų dolerių. Negesti ir pigiau šviesti jie turėtų apie 8 metus, tada esą ir būtų pasiektas laukiamas sutaupymas.

Visi trys – gatvių švietėjas, meras ir infrastruktūros skyrius jau dabar sutaria dėl vieno - elektros energijos kelis kartus mažiau naudojantys vadinami LED šviestuvai neišvengiamai pakeis dabartinius. Panašias problemas sprendžia visi Lietuvos miestai. Merai sako, jog Korėjos firmų atstovai su pasiūlymais lankosi kone kas mėnesį.

Šaltinis
Šiaulių apskrities televizija
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją