„Įvertinę praėjusios savaitės įvykius, matome, kad įstatymas numato labai stiprius apribojimus ir nesuteikia lankstumo reaguoti į pokyčius rinkoje. Mes siūlome pakeisti įstatymą taip, kad kas atitinkamą periodą būtų galima keisti ne tik prognozuojamas paties produkto kainas, bet taip pat koreguoti infrastruktūros dalį kainoje, jeigu yra nemaži (suvartojimo – DELFI) prognozės ir fakto neatitikimai“, – DELFI sakė D. Korsakaitė.

Šią žiemą Lietuva suvartojo daugiau dujų nei buvo prognozuota nustatant kainas, taigi infrastruktūros sąnaudas padalijus iš didesnio suvartoto kiekio, šis įkainis turėtų sumažėti.

Šiuo metu infrastruktūros įkainiai sudaro maždaug pusę dujų kainos gyventojams.

VKEKK pirmininkė pripažino, kad jeigu siūloma pataisa būtų galiojusi, būtų buvę galima išvengti drastiško dujų brangimo gyventojams.

„Tokio drastiško dujų kainų didėjimo tikrai galima buvo išvengti. Negalime vienareikšmiškai teigti, kad dujų kainos gyventojams nebūtų tikrai didėję, tačiau čia yra siūlomas sprendimas į ateitį“, – sakė ji.

Seimo Ekonomikos komitetui VKEKK teikia Gamtinių dujų įstatymo pataisą, kurioje išbraukiama nuostata, kad dujų kainos atsižvelgiant į pasikeitusį infliacijos lygį, importuojamų dujų kainas, mokesčius, dujų kiekį, teisės aktus gali būti koreguojamos tik kartą per metus.

Kol kas nežinia, kada ir ar bus įregistruota atitinkama įstatymo pataisa Seime.

Kaina išaugtų

„Lietuva būtų pirmoji valstybė pasaulyje, kuri nuspręstų infrastruktūros kainas perskaičiuoti dažniau nei kartą per metus. Šis verslas yra sezoninis, pirmas ir ketvirtas ketvirčiai yra pelniningi, o antrasis ir trečiasis – investicijų laikas, pelningumas tuo metu būna neigiamas. Be to, dujų transportavimo kiekiai taip pat būna prognozuojami visiems metams. Jeigu transportavimo kaina būtų nustatoma kas pusę metų, tai visą laiką pirmo pusmečio kiekiai būna didesni nei antro pusmečio, o tai reiškia, kad antrą pusmetį transportavimo kainos smarkiai augtų“, – VKEKK planus kritikuoja S. Bilys.

Jo teigimu, metinis dujų suvartojimas šiemet bus vis tiek mažesnis nei prognozavo VKEKK, skaičiuodama šių metų dujų kainas gyventojams.

„VKEKK, skaičiuodama dujų kainų ribas gyventojams, prognozavo, kad per metus „Lietuvos dujos“ transportuos 4 mlrd. kub. metrų dujų, nustatant kainas buvo numatyta, kad transportuos 3,5 mlrd. kub.m. Tačiau ir šis kiekis nepasitvirtins, jis bus mažesnis nei 3 mlrd. kub. metrų. Taigi jeigu būtų daromas perskaičiavimas, kainos smarkiai išaugtų“, – kalbėjo „Lietuvos dujų“ Strateginio vystymo skyriaus viršininkas.

Jis neigiamai vertina ir komisijos planus trumpinti dujų kainų ribų nustatymą nuo penkerių iki trejų metų.

„Toks pasiūlymas kertasi su Europos Sąjungos (ES) politika. ES laikosi politikos, kad sistemų operatoriams investicijų planai turi būti sudaryti dešimčiai metų, taigi remiantis šia logika, reguliavimo periodas turi būti ilginamas, o ne trumpinamas“, – sakė pašnekovas.

Prognozuoja, kad kitąmet kaina nedidės

Įstatyme yra numatyta, kad „Lietuvos dujos“ iš dujų transportavimo per metus negali gauti daugiau nei 5 proc. turto vertės sudarančio pelno arba 80,7 mln. Lt iki mokesčių. Taip pat įmonės pelnas iš dujų pardavimo negali viršyti 5 proc.

Pirmąjį šių metų ketvirtį bendrovė gavo 85,2 mln. Lt pelno prieš mokesčius iš transportavimo ir dujų pardavimo.

VKEKK pirmininkė sakė, kad nustatant dujų kainą kitiems metas, „Lietuvos dujų“ gautas viršpelnis bus atimtas skaičiuojant kitų metų pelno normą, todėl dujos kitąmet gali gyventojams nebrangti.

„Aš taip tikiuosi, kad dujų kaina gyventojams neturėtų augti, nes 2011 m. bus padarytos 2010 m. pelno užskaitos“, – sakė D. Korsakaitė.

Tuo tarpu S. Bilys nemano, kad bendrovės pelnas iš transportavimo veiklos viršys nustatytą įstatyme.

„Iš pirmojo ketvirčio negalima daryti išvadų, kokie bus metai. Iš pirmo ketvirčio pelno antrąjį ir trečiąjį ketvirčius yra finansuojamos investicijos, taigi metų pelnas įprastai būna gerokai mažesnis“, – sakė jis.

Pašnekovo teigimu, pati valstybė galėtų padėti gyventojams sumažindama pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą.

„Jeigu Vyriausybė iš tiesų nori šiuo laiku padėti gyventojams, besišildantiems dujomis, lygiai taip pat kaip ir kitu kuru, pavyzdžiui, malkomis, anglimis ir panašiai, turėtų priimti įstatymo pakeitimą, kuris užtikrintų buitinių vartotojų nediskriminavimą ir numatytų buityje naudojamoms dujoms 9 proc. PVM, kaip yra numatyta centralizuotam šildymui. Tada dujų kainos buitiniams vartotojams tą pačią dieną sumažėtų 12 proc.“, – sakė „Lietuvos dujų“ Strateginio vystymo skyriaus viršininkas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją