Trečiadienio rytą prezidentė Dalia Grybauskaitė per darbo pusryčius su Lietuvoje viešinčiu Europos Komisijos (EK) pirmininku Jose Manueliu Barroso kalbėjosi apie pasiruošimą birželio viduryje vyksiančią Europos vadovų tarybą, kurioje bus diskutuojama apie ekonominę krizę, finansų padėtį ir perspektyvą iki 2020- ųjų metų. Susitikime taip pat buvo kalbėtasi ir apie ekonominės politikos koordinavimą Europos Sąjungos lygmeniu.

"Bet, be jokios abejonės, pagrindiniai Lietuvos interesai yra energetika, energetikos ateitis, o ypač visos Baltijos regiono įvairios energetikos jungtys su visa Europos ekonomine erdve", - sakė šalies vadovė.

Pasak D. Grybauskaitės, po šešerių narystės metų ES Baltijos regionas dar yra izoliuotas. Baltijos regionas ir Lietuva moka daugiau už energetinius resursus, ypač dujas, negu kitos Europos valstybės. Taip, anot prezidentės, yra, nes esame atskirti bei priklausomi nuo vieno šaltinio. Dėl to būtina kurti bendrą Baltijos šalių energetinę rinką, teikti paraiškas naujajai ES finansinei perspektyvai, kad regionui gyvybiškai svarbūs energetiniai projektai būtų finansuojami ES lėšomis.

"Kalbėjau apie tai, kad visos Baltijos šalys ir Lietuva teiksime paraiškas naujajai finansinei perspektyvai, kad energetikos klausimai, ypač jungčių klausimai, kad Baltijos regionas būtų realiai sujungtas su visa europine erdve, būtų įtraukti į naująją finansinę perspektyvą, kad tai taptų vienu iš svarbiausių europinių prioritetų. Tai jau būtų Lietuvos dimensija",- teigė D. Grybauskaitė.

Savo ruožtu J. M. Barroso pabrėžė Lietuvos energetikos integravimą į Europos rinkas. Jis teigė, kad Lietuva eina teisingu reformų keliu. To pavyzdys yra ir tai, kad Lietuvai iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų iki 2014-ųjų metų skirta 6,8 mlrd. eurų. EK pirmininkas dar kartą pakartojo, kad reikia nepamiršti konsoliduoti biudžetą bei viešuosius finansus. Kalbėdamas apie energetikos rinką, ES institucijos vadovas akcentavo Lietuvos integraciją į europines rinkas bei Europos pagalbą Baltijos šalims. Šiuo metu į Baltijos šalių prijungimo planą EK investuoja 275 mln. eurų.

"Tai mūsų pagrindinis prioritetas. (...) Prioritetai yra sujungimo, energetikos, transporto, kai kurios aplinkosaugos problemos. Taigi Komisija ir toliau palaikys Lietuvą. Ir aš noriu padėkoti prezidentei Grybauskaitei ir Lietuvos piliečiams už jų stiprius įsipareigojimus ir paramą Europos Sąjungai ", - teigė J. M. Barroso.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją