„Mes manome, kad tarifų klausimą objektyviau būtų spręsti vertinant visą laikotarpį, ne tik pirmo ketvirčio duomenis“, – komisijos posėdyje sakė elektrą gyventojams tiekiančios bendrovės „Rytų skirstomieji tinklai“ (RST) atstovė.

Priėmus šį sprendimą skirtumas tarp naktinės ir dieninės elektros tarifų bus 13-15 ct/kWh. Naktinis kainos tarifas taikomas ir už savaitgaliais sunaudotą elektrą.

„Mūsų specialistai tiria ir pasiūlymus komisijai teikia remdamiesi daugiametėmis suvartojimo dinamikos tendencijomis. Iš jų matyti, kad vyksta aiškus vartojimo augimas tose grupėse, kurios naudoja dviejų laiko zonų tarifus, tuo tarpu vienos laiko zonos tarifuose suvartojimas yra apytiksliai stabilus, bet labiau į mažėjimo pusę. Tai rodo, kad pradinė komisijos prognozė, jog gerokai padidinus naktinio tarifo įkainį, naktinis elektros suvartojimas kris, neišsipildė“, – apie naktinės elektros piginimą žurnalistams po posėdžio sakė VKEKK pirmininkė Diana Korsakaitė.

Iš naktinio elektros tarifo elektrą gyventojams tiekiančios bendrovės „Rytų skirstomieji tinklai“ ir „Vakarų skirstomieji tinklai“ per pirmąjį šių metų ketvirtį papildomai gavo po maždaug 0,9 mln. Lt.

Jos teigimu, įmonės didelio nuostolio nepatirs, nes išaugęs vartojimas turėtų kompensuoti sumažėjusią kainą. VKEKK skaičiuoja, kad dėl šio sprendimo įmonės per pusmetį neteks 4 mln. Lt. Įmonės prognozuoja, kad neteks dvigubai daugiau pajamų.

Tuo tarpu komisijos posėdyje tvirtinant kainas jos narys Jonas Grigas suabejojo, kodėl tik šiai vartotojų grupei siūloma mažinti kainą, nes papildomų pajamų gauta ir iš, pavyzdžiui, vienos laiko zonos tarifo.

„Aš tikrai nesu prieš tarifų mažinimą, tačiau tam tikrai vartotojų grupei, kurie tikrai nėra patys biedniausi žmonės Lietuvoje, kaina mažinama kitų vartotojų sąskaita. Aš sutikčiau, kad proporcingai būtų mažinama visiems“, – kalbėjo komisijos narys.

Tačiau vėliau jis vis tiek balsavo už VKEKK siūlymą.

„Jeigu būtų nuspręsta koreguoti visiems proporcingai, mes nieko nebūtume pakoregavę, nes vienanario tarifo vartotojai sudaro didžiausią dalį ir jeigu tą teigiamą efektą, kurį duoda išaugęs suvartojimas dvinariuose tarifuose, būtume paskleidę per visus vartotojus, mes nebūtume gavę nė vieno cento rezultato“, – apie sprendimą kainas keisti tik daliai vartotojų sakė D. Korsakaitė.

DELFI primena, kad nuo sausio gerokai – 57–70 proc. – pabrangus naktinei elektrai, dalis gyventojų ryžosi grįžti prie vienos laiko juostos tarifo. Iki sausio dieninės ir naktinės elektros kilovatvalandės kaina skyrėsi 14-17 ct.

Šiuo metu gyventojai, besinaudojantys dviejų laiko juostų tarifu, už dieną sunaudojamą elektrą moka 49 ct/kWh, o naktį ir savaitgaliais – 36 ct/kWh. Nuo liepos šie vartotojai už naktį ir savaitgaliais sunaudojamą elektrą mokės 34 ct/kWh.

O tie, kurie naudojasi dviejų laiko juostų tarifu ir maistą gamina elektrine virykle, už dieną sunaudojamą elektrą moka 45 ct/kWh, o naktį ir savaitgaliais – 34 ct/kWh, nuo liepos jie mokės 32 ct/kWh.

Visi kiti elektros tarifai nesikeis. Vienos laiko juostos tarifas gyventojams liks 45 ct/kWh, naudojantiems elektrines virykles – 43 ct/kWh, per metus sunaudojantiems daugiau nei 12 tūkst. kWh – 41 ct/kWh.

Kitiems metams VKEKK didelių kainų pokyčių neprognozuoja.

Dviejų laiko zonų tarifas gyventojams*

Tarifo rūšis2009 pab. su PVM2010 m. I pusmetis su PVM2010 m. II pusmetis su PVM
Dieninis gyventojams40 ct/kWh49 ct/kWh49 ct/kWh
Naktinis, šeštadienio, sekmadienio gyventojams23 ct/kWh36 ct/kWh34 ct/kWh
Dieninis gyventojams,naudojantiems elektrines virykles34 ct/kWh45 ct/kWh45 ct/kWh
Naktinis, šeštadienio, sekmadienio gyventojams, naudojantiems el. virykles20 ct/kWh34 ct/kWh32 ct/kWh
dieninis sunaudojantiems daugiau nei 12 tūkst. kWh33 ct/kWh44 ct/kWh44 ct/kWh
Naktinis sunaudojantiems daugiau nei 12 tūkst. kWh19 ct/kWh33 ct/kWh31 ct/kWh

* Lentelė parengta remiantis Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos duomenimis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją