„Kiekvienas žmogus turi savo vertybes, priimant sprendimą jos gali turėti didesnį arba mažesnį svorį. (...) Jeigu paskui ją (įmonę – DELFI) velkasi kažkokių skandalų, neskaidrumų šleifas, aš manau, rimtam politikui tai turėtų būti rimtas argumentas priimant sprendimą nepratęsti (sutarties – DELFI). Kelerius metus kalbame apie valstybės oligarchizaciją ir ką su tuo daryti, jeigu jau yra deklaruojama, kad norima traukyti kažkokius neskaidrius voratinklius, neskaidrias verslo įtakas valstybei, tai šis sprendimas bus laksmuso popierėlis, kiek nuoširdžiai tai norima daryti“, – antradienį Piliečių santalkos diskusijoje sakė ekonomistas.

Apie voratinklių draskymą kalbėjo premjeras Andrius Kubilius, kai pareigūnai sulaikė „Vilniaus vandenų vadovus“.

„Norėčiau paskatinti (teisėsaugą – DELFI) dirbti žymiai energingiau, kad voratinkliai, kurie per 8 kairiųjų valdžios metus įvairiose srityse buvo sumegzti, būtų sudraskyti“, – tada kalbėjo premjeras.

DELFI primena, kad šiuo metu Vilniaus miesto taryba svarsto galimybę dar 25-iems metams pratęsti šilumos tinklų nuomos sutartį su bendrove „Dalkia“. Ši Prancūzijos bendrovė per savo antrinę įmonę „Vilniaus energija“ šiuo metu jau valdo sostinės šilumos tinklus. 2002 m. pasirašyta sutartis turėtų galioti iki 2017 m.

Jeigu bus pratęsta sutartis, bendrovė žada investuoti į pigesnį miesto šildymą biokuru ir gyventojams nedidinti šilumos kainų.

Vilniaus mero Viliaus Navickas anksčiau tvirtino, kad perėjimas prie biomasės kuro sostinėje sukurtų apie 2 tūkst. naujų darbo vietų, o šilumos kaina nebedidėtų.

DELFI primena, kad praėjusią savaitę Vartotojų teisių gynimo asociacijos „Viešasis interesas“ vykdančioji direktorė ekonomistė Aušra Maldeikienė kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą prašydama neleisti Vilniaus miesto savivaldybei neleisti priimti šio sprendimo.

Teismo prašoma, kad savivaldybės tarybai teiktas projektas dėl sutarties pratęsimo būtų stabdomas ir būtų uždrausta priimti sprendimą. Taip savivaldybė negalėtų pasirašyti sutarties dėl šilumos tinklų nuomos pratęsimo.

Vartotojų teisių gynėjų nuomone, aplinkai ypač svarbūs sprendimai priimami nesitariant su visuomene.

Nepratęsti sutarties su „Dalkia“ prašo ir Jungtinis demokratinis judėjimas, išplatinęs viešą laišką prezidentei Daliai Grybauskaitei, Seimo pirmininkei Irenai Degutienei, premjerui, Vilniaus miesto tarybos nariams.

Šis judėjimas trečiadienį ketina rengti protesto akciją prie Vilniaus miesto savivaldybės.

Su „Dalkia“ ir „Vilniaus energija“ siejamas ir vienas didžiausių Lietuvos verslo koncernų ICOR (buvusi „Rubicon group“).

Pastaroji su „Dalkia“ valdo keletą įmonių, pavyzdžiui, „Dalkia Lietuva“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją