Prieš savaitę Vilniaus taryba nusprendė imti svarstyti galimybę dar dviem dešimtmečiams pratęsti sutartį su „Vilniaus energijos“ valdytoja „Dalkia“. Sutartis numatytų ir perėjimą prie biokuro.

Teismo prašoma, kad savivaldybės tarybai teiktas projektas dėl sutarties pratęsimo būtų stabdomas ir tarybai būtų uždrausta priimti sprendimą. Taip savivaldybė negalėtų pasirašyti sutarties dėl šilumos tinklų nuomos pratęsimo.

„Organizacija, kuriai atstovauju ir kuri įsteigta ginti viešąjį interesą, mano, kad šiuo atveju gali būti žymiai pažeisti Vilniaus gyventojų, kaip vartotojų, interesai. Pirmiausia ir taip turime nepaprastai aukštas energetikos, šildymo kainas. Šiuo konkrečiu atveju mūsų niekas neinformuoja, mums neaiškina, visiškai neaišku, iš kur projekte atsiranda 670 mln. Lt, nuo kokio dangaus jie nurašyti, neskelbiamas viešas konkursas, vartotojai neinformuojami apie būsimus pasikeitimus“, - DELFI teigė A. Maldeikienė.

Ekonomistė priminė, kad Lietuvoje aukštas energetinio skurdo lygis – išlaidų energetikai pajamose dalis nerealiai didelė. „Norime, kad būtų aiškiai ir skaidriai visuomenei paaiškinta, ko ateityje galima tikėtis“, - sakė ji.

Pasak teisininko Pauliaus Markevičiaus, savivaldybės nutarime planuojama pratęsti šilumos tinklų nuomos sutartį ir numatomas perėjimas prie biokuro. „Tai savaime nėra blogas dalykas, tačiau daroma netinkamu būdu – neinformuojant visuomenės, visuomenei nedalyvaujant. Dar daugiau – pratęsiama sutartis, kuri Valstybės kontrolės bei Vartotojų apsaugos tarnybos įvertinta kaip ydinga, pažeidžianti vartotojų teises. Ši sutartis pagal projektą iš esmės nėra keičiama, nurodyti pažeidimai išlieka, kainos skaičiavimo formulė nėra keičiama, nors savivaldybė planuoja pereiti prie biokuro”, - aiškino P. Markevičius.

Teisininko teigimu, svarbiausia, kad visuomenė apie sprendimus dėl kuro keitimo, atliekų deginimo gamyklų statymo visiškai nėra informuojama. Taip esą pažeidžiamos tiek Europos Sąjungos direktyvos, tiek Orhuso konvencija, numatanti valdžios pareigą visuomenę informuoti ankstyviausioje stadijoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją