A.Kubilius pripažįsta, kad siekiai statyti atomines elektrines minėtose kaimyninėse šalyse kelia susirūpinimą Lietuvos valdžiai.

"Mums irgi kelia didelį nerimą tie planai tiek Rusijoje, tiek Baltarusijoje dėl dviejų priežasčių. Be abejo, jei jos ten būtų statomos, matytume ir didelių ekologinių iššūkių, ir apie tai kalbame ir su tų šalių atitinkamomis institucijomis", - Lietuvos radijui antradienį sakė premjeras.

Savo ruožtu jis teigė nematantis "labai įtikinamų" požymių, kad šie planai Rusijoje ar Baltarusijoje bus realizuojami. Esą šiuo metu jie tik nuteikia Lietuvos visuomenę priešiškai Visagine planuojamos naujos atominės elektrinės atžvilgiu.

"Vieną rezultatą, ką, atrodo, ar Baltarusijai, ar Rusijai pavyksta pasiekti - tai sukeliama vis daugiau nepasitikėjimo ar pasipriešinimo bendrai branduolinei energetikai Lietuvos visuomenėje", - teigė A.Kubilius

"Kai aš matau, kad pradedama jau organizuoti piketus ne tik reiškiant susirūpinimą dėl elektrinės Baltarusijoje ar Rusijoje, bet ir protestuojant prieš elektrinės statybą Visagine, man kartais atrodo, kad štai ko ir buvo siekiama tais planų statyti atominę elektrines Rusijoje ar Baltarusijoje skelbimais", - kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Pirmadienį, minint Černobylio tragedijos 24-ąsias metines, Lietuvos žalieji protestavo prieš planuojamas naujas atomines elektrines ir Lietuvos Rytuose esančiame Visagine, ir kaimyninėse Rusijos Kaliningrado srityje bei Baltarusijoje.

Abejones dėl kaimyninėse šalyse planuojamų elektrinių Vilniuje pirmadienį išsakė ir kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus, ilgą laiką JAV ėjęs aukštas pareigas Aplinkos apsaugos agentūroje.

Pasak protestavusiųjų, aplinkosaugininkams ir gyventojams nerimą kelia tai, kad maždaug 200 kilometrų atstumu viena nuo kitos bus pastatytos 3 atominės jėgainės. Vieną iš jų Baltarusijoje planuojamą statyti maždaug 50 kilometrų nuo Vilniaus.

Planuojama, kad nauja Lietuvos atominė elektrinė galėtų pradėti veikti 2018-2020 metais. Skaičiuojama, kad investicijos į vieną reaktorių, priklausomai nuo jų technologijų, siektų 3-5 mlrd. eurų (10,36-17,26 mlrd litų), o iš viso elektrinėje reaktorių galėtų būti du arba trys.

Daugiau kaip 2 tūkst. megavatų galios Baltarusijos atominę elektrinę ketinama statyti šalia Lietuvos esančiame Michailiškių kaimelyje, Astravo rajone. Nuo šio kaimelio iki Lietuvos sienos yra apie 20 kilometrų, Vilnius nutolęs per 55 kilometrus.

Rusija teigia, kad Kaliningrado AE pirmasis blokas pradės veikti 2016, antrasis - 2018 metais.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją