"Projektas yra nepriimtinas dėl ekologinių, teisinių ir kitų priežasčių. Yra labai daug neatitikimų ir grubių pažeidimų, dėl ko projektas negali būti realizuojamas", - trečiadienį spaudos konferencijoje sakė T.A.Novikova, pristatydama visuomeninių ekologijos ekspertų komisijos išvadą dėl atominės elektrinės statybos Baltarusijoje projekto .

Anot jos, šis projektas yra eksperimentinis, o Baltarusija neturi pakankamai patirties, kaip eksploatuoti ar statyti tokią elektrinę.

Seimo narys Gintaras Songaila spaudos konferencijoje sakė, kad Lietuvos pozicija dėl Baltarusijos AE bus patvirtinta ir išsiųsta Baltarusijai iki kito antradienio.

T.A.Novikovos teigimu, elektrinė turės neigiamos įtakos Vilnelės upei, kurios vanduo bus naudojamas aušinimui. Anot jos, aišku, kad pašildytą vandenį teks grąžinti kartu su radionuklidais ir kitomis atliekomis, o tai pakeis upės hidrologiją, išnyks lašišos.

Anot jos, ignoruojama tai, kad per ventiliaciją į atmosferą išmetamos dalelės gali keliauti ir 50 kilometrų spinduliu - tai yra iki Vilniaus. Be to, avarijos atveju tektų evakuoti Vilniaus gyventojus.

T.A.Novikovos teigimu, galimas neigiamas poveikis apribotas 4 kilometrų spinduliu, tuo tarpu patirtis rodo, kad tokia elektrinė poveikį gali turėti 100 kilometrų spinduliu.

Be to, pasak T.A.Novikovos, neaišku, kur bus laidojimas kuras, neužsimenama apie jokias saugyklas.

Taip pat, anot jos, nėra paruošta teisinė bazė:"Niekas nepasakys, kad projektas neatitinka įstatymų, nes jų nėra".

"Įrodymai rodo, kad Baltarusija nestatys elektrinės, nes trūksta, patirties, pinigų. Abejoju, ar Rusija investuos pinigus į tokį nestabilų režimą kaip Aleksandro Lukašenkos", - spaudos konferencijoje sakė Seimo Atominės energetikos komisijos pirmininkas Rokas Žilinskas.

Tuo tarpu T.A.Novikova teigė, kad darbai jau vyksta - pastatytas geležinkelis, rūšiavimo aikštelė, pradėtas automobilių kelių tiesimas. Jie kol kas darbai finansuojami iš Baltarusijos biudžeto. Planuojama, kad statybą finansuos Rusija, kuri turėtų suteikti 9 mlrd. kreditą - T.A.Novikova teigė nežinanti, kokia valiuta nurodoma ši suma - eurais ar JAV doleriais.

Taip pat, jos teigimu, Baltarusijos vadovas dėl kredito kreipėsi ir į Kiniją. Daugiau kaip 2 tūkst. megavatų galios Baltarusijos atominę elektrinę ketinama statyti šalia Lietuvos esančiame Michailiškių kaimelyje, Astravo rajone. Nuo šio kaimelio iki Lietuvos sienos yra apie 20 kilometrų, Vilnius nutolęs per 55 kilometrus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją