Svarbiausia iš jų - iki š. m. liepos 1 d. 400 kW galią naudojančioms įmonėms reikia pasirinkti nepriklausomą elektros energijos tiekėją, kadangi tokiems vartotojams dėl rinkos konkurencijos skatinimo skirstomieji tinklai nebeprivalo užtikrinti elektros tiekimo.

Nuo 2010 m. gruodžio 31 d. skirstomieji tinklai nebeprivalės užtikrinti elektros tiekimo ir 100 kW galią naudojančioms įmonėms (palyginimui – 1 gyvenamasis namas naudoja 10 kW galią).

1 žingsnis. Įmonės suvartojamos elektros galios apskaičiavimas

Atsižvelgiant į šiuos pokyčius, visų pirma įmonės turi įvertinti, kokią elektros galią vartoja, ir kiek įmonei priklauso 100-400 kW galios objektų. Tik tokiu atveju iš nepriklausomų oficialių elektros energijos tiekėjų galima tikėtis tinkamo ir įmonės poreikius atitinkančio pasiūlymo.

Elektros galią galima sužinoti iš šiuo metu su elektros skirstomaisiais tinklais (pvz., AB RST ar AB VST) sudarytų sutarčių. Naudinga žinoti ir istorinius elektros suvartojimo duomenis. Jeigu istorinių duomenų įmonė nesukaupė, ji dėl jų turi galimybę kreiptis į skirstomuosius tinklus. Elektros valandinis suvartojimas gali priklausyti nuo technologinių ar kitų verslo sprendimų, todėl istoriniai duomenys padės planuoti elektros energijos vartojimo kaštus.

2 žingsnis. Lygaus ar kintančio energijos vartojimo grafiko pasirinkimas

Kadangi elektros didmeninėje rinkoje vyksta valandinė prekyba, įmonės vadovas pagal turimus istorinius duomenis ir ateities planus turėtų priimti sprendimą, ar įmonė jau šiais metais gali prognozuoti savo vartojimo grafiką: mėnesinį, savaitinį, valandinį. Jeigu šiuo metu tam trūksta duomenų, elektros energijos vartojimo grafikų sudarymo tvarką ir periodiškumą reikia aptarti sutartyje su tiekėju. Įmonė, negalinti prognozuoti savo vartojimo grafiko, turėtų rinktis pasiūlymus, kuriuose atsakomybė už grafiko nesilaikymą yra minimali.

3 žingsnis. Tinkamo elektros energijos tiekėjo pasirinkimas

Oficialus nepriklausomų elektros tiekėjų sąrašas – 43 įmonės, kurioms Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) 2002 - 2010 m. išdavė nepriklausomo tiekėjo licenziją. Įsigaliojus naujajai tvarkai, gali paaiškėti, kad tik 5 ar 6 elektros energijos tiekėjai ketina tiekti elektrą ir garantuoti tam tikrą kainą.

VKEKK išduota nepriklausomo tiekėjo licenzija negarantuoja, kad tiekėjas galės įvykdyti prisiimtus įsipareigojimus tiekti elektrą už sutartą kainą. Jei tiekėjui pritrūktų elektros, tai tiekėjui teks elektrą pirkti energetikos sistemoje už aukštesnę kainą.

Iki šiol elektros energijos kainas (centais už kilovatvalandę) metams viešai skelbdavo VKEKK. Nebelikus pagrindinio tiekėjo (Ignalinos AE), tiekėjai galės turėti įvairias kainos skaičiavimo formules, o produkto – elektros energijos – kainą gali sieti su elektros birža, mazuto, dujų kaina ir kitais veiksniais. Tai savo ruožtu reiškia, kad nesusitarus dėl ilgalaikių kainų su tiekėjais, faktinė elektros kaina stambiesiems vartotojams taps sunkiai prognozuojama.

4 žingsnis. Atsiskaitymo tvarkos ir terminų nustatymas

Kadangi nepriklausomų elektros tiekėjų veikla yra reguliuojama mažiau nei visuomeninių tiekėjų (skirstomųjų tinklų), nepriklausomi tiekėjai, prieš teikdami pasiūlymus įmonėms, gali siekti įsitikinti įmonės mokumu. Tai reiškia, kad būsimas elektros tiekėjas gali prašyti įmonės mokumą pagrindžiančių duomenų, o tam tikrais atvejais reikalauti ir būsimų sutartinių prievolių įvykdymo užtikrinimo ar kitų nurodytų atsiskaitymo garantijų.

Didesnius kredito reitingus turinčios įmonės galės gauti palankesnes kainas, o atsikaitymo tvarka ir terminai taps labai svarbia sutarties dalimi, kuri gali turėti nemažą įtaką realiai elektros kainai.

5 žingsnis. Elektros pirkimo procedūros (viešieji pirkimai)

Jeigu įmonėje pirkimai vyksta pagal viešųjų pirkimų procedūras, įmonės vadovas turi įvertinti, kiek laiko užtruks elektros pirkimas, ypač dėl to, kad viešuosiuose pirkimuose reikalaujama sutarties įvykdymo užtikrinimo. Bankinė garantija – nepigi investicija, o atsižvelgiant į tai, kad elektros tiekėjai paslaugas teikia į kreditą, bankinės garantijos gali žymiai padidinti elektros kainą, ypač viešajam sektoriui.

Advokatų kontoros „Raidla Lejins & Norcous“ advokatas M.Jablonskis skaitys pranešimą balandžio 22 d. Vilniuje vyksiančioje „Latvenergo“ organizuojamoje konferencijoje „Baltijos elektros energijos rinkos apžvalga“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)