„Apie naujus projektus su „Nukem“ mes nekalbame“, – trečiadienį Seimo Atominės energetikos komisijos ir Europos reikalų komiteto posėdžio žurnalistams sakė ministras.

Vėliau žurnalistams jis sakė, kad šiuo metu vyksta derybos su generaliniu rangovu dėl tolesnio darbo, o jei jos nepavyks, bus ieškoma naujo rangovo.

„Dabar derybos yra apimančios ne vieną atskirą objektą, arba vieną datą, bet vyksta derybos, kurios nukreiptos į visumą. Ar mes susitarsime dėl bendrų principų, pagal kuriuos toliau bus įvardytos projektų datos, lėšos ir atsakomybės, arba mes nesusitarsime ir turės būti kitas generalinis rangovas“, – sakė ministras.

Posėdyje jis dar sykį pakartojo, kad su „Nukem Technologies“ sudarytos sutartys buvo „sudarytos vienašališkai“: „Jos yra sudarytos vienašališkai – gerokai didesnės atsakomybės yra užkrautos užsakovams, o ne rangovams“.

Kitose sutartyse esą bus siekiama stipresnės užsakovo apsaugos.

Pinigus nori administruoti patys

Lietuva taip pat siekia pati perimti projektų finansavimo administravimą iš Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko (ERPB).

„Praėjusią savaitę vykusiame susitikime Liuksemburge Europos Komisijai mes pasakėme, kad projektų finansavimą norėtume koncentruoti į mūsų Centrinę projektų valdymo agentūrą, o ERPB turi pabaigti tuos projektus, kurie buvo pradėti“, – žurnalistams sakė energetikos viceministras Romas Švedas.

Jo teigimu, sutartyje su ERPB yra parašyta, kad jis neatsako už projektų įgyvendinimo kokybę.

„Mes su banku susikirtome dėl pačios atsakomybės, nes vėlgi ir vieni, ir kiti norime daryti įtaką projektams, bet atsakomybė už projektų įgyvendinimą visais atvejais išskirtinai tenka tik Lietuvai. Sutartyje su banku yra aiškiai parašyta, kad ERPB neatsako už projektų įgyvendinimo kokybę. Taškas. Taip yra parašyta toje sutartyje. Mes suprasdami tai mes prisiimame tą atsakomybę, mes manome, kad Lietuva turi stiprinti projektų savininko jausmą ir atsakingiau įgyvendinti tuos projektus“, – komiteto posėdyje kalbėjo viceministras.

Lietuvos Energetikos ministerija yra nepatenkinta pagrindinių IAE uždarymo projektų vėlavimu, jų pabrangimu, dalis su uždarymo darbais susijusios informacijos perduota teisėsaugos institucijoms.

Europos Sąjungos lėšų panaudojimą uždarant IAE tikrina Europos Audito rūmai.

DELFI primena, kad „Nukem Technologies“ pernai iš Vokietijos bendrovės nupirko Rusijos bendrovė „Atomstroyexport“. Ši įmonė priklauso Rusijos energetikos holdingui „Rosatom“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją