Numanant, kokios tai didžiulės apimties darbai, prarasta išties daug laiko. Vien pagrindiniai IAE uždarymo projektai, susiję su branduolinio kuro saugyklomis, vėluoja vidutiniškai 3 m. O uždarymo biudžetai vis didėja.

Nors faktinis atominės jėgainės uždarymas nė neįsibėgėjo, pats metas pasirūpinti jos "įpėdine" - naująja elektrine.

A. Kubilius tikisi, kad sėkmingai įgyvendinant būsimos AE statybos projektą, Rusijos ir Baltarusijos planai patupdyti savo naujas elektrines vos ne ant Lietuvos sienos gali keistis. Tačiau kaimynai planuoja savo atominius objektus pastatyti kur kas anksčiau nei Lietuva. Bet kokiu atveju aišku viena - Lietuva turės naują atominę elektrinę.

Prasidėjus naujosios atominės statyboms, Lietuvos verslas galės pretenduoti į milžiniškus užsakymus. Tačiau tik jei tinkamai tam pasirengs.

Skaičiuojama, kad investicijos į naujos AE statybas gali siekti apie 10,3-17,2 mlrd. Lt.

"Kaip rodo tarptautinė patirtis, vietos pramonė, verslas, priklausomai nuo savo pasirengimo ir pajėgumo, gali pretenduoti į darbus, užsakymus, kurių vertė siekia 10-40 proc. nuo viso projekto vertės", - kalba Virgilijus Poderys, VAE projekto ekonomikos direktorius.

Užsakymų, anot jo, galėtų gauti ne tik Lietuvos statybos, bet ir transporto, įrangos ir įvairių įrenginių gamybos, paslaugų, finansų sektoriaus įmonės.

Tadas Matulionis, VAE projekto valdymo direktorius, kalba, kad potencialūs investuotojai į AE yra suinteresuoti kuo mažesnėmis projekto sąnaudomis, o vienas iš būdų tą užtikrinti - kad kuo daugiau darbų atliktų vietinės bendrovės.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją