„Tie, kurie laikosi tarptautinių konvencijų, privalo atsižvelgti į argumentuotas pastabas. Jeigu pastabos neargumentuotos, galima nereaguoti. Tokio instrumento, kad, vaizdžiai tariant, užlaužti rankas kaimynams, nėra“, - teigė aplinkos ministras.

Penktadienį surengtame bendrame Seimo Audito, Aplinkos, Nacionalinio saugumo ir gynybos, Užsienio reikalų komitetų bei Atominės energetikos komisijos posėdyje politikai diskutavo apie politinius šalia Lietuvos sienų atsirasiančių atominių jėgainių aspektus, tačiau aplinkos ministras G. Kazlauskas sako, jog Lietuva turi ir techninių pastabų.

Vis tik bendra komitetų ir Atominės energetikos komisijos pozicija penktadienį suformuota dar nebuvo, tam sudaryta speciali darbo grupė.

Pasak aplinkos ministro, Lietuva turi priemonių reikalauti, kad šalia mūsų sienų atsirasiančios elektrinės būtų saugios, tačiau esą taip pat kyla klausimas, ar jų statybų vietos parinktos teisingai.

Baltarusijoje elektrinė turėtų iškilti Gardino srityje. Planuojamas atstumas nuo šios vietos iki Lietuvos sienos tėra 23 km, o iki Lietuvos sostinės Vilniaus – apie 40 km. Rusijos Kaliningrado srityje jėgainę ketinama statyti už 120 km nuo Kaliningrado, 12 km į pietvakarius nuo Nemano miesto, apie 20 km į pietus nuo sienos su Lietuva.

G. Kazlausko teigimu, Lietuva turi techninių pastabų tiek rusams, tiek baltarusiams, tačiau esą pastarieji su mūsų šalimi bendradarbiauja kur kas geranoriškiau nei Rusija.

„Rusija tokiu entuziazmu tikrai nespinduliuoja, tačiau po Užsienio reikalų ministerijos notos, jie informaciją pateikė. Yra daug ir gana svarbių pastabų, techninių pastabų jų pateiktai informacijai. Baltarusiją būtų galima vertinti kaip geranoriškiau tą darančią, tačiau lygiai taip pat mes turime pastabų ir jas pateiksime, kaip numatyta“, - sakė G. Kazlauskas.

Laikinasis Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) viršininkas Michailas Demčenko sako, kad Baltarusijos pateikti duomenys apie statysimą atominę jėgainę kol kas yra ne visiškai aiškūs, o iš Rusijos dar negauti, tad pasakyti ką nors konkrečiau apie branduolinių reaktorių saugą nieko negalima ir iki tol, jo nuomone, visos nepaneigtos baimės yra pagrįstos.

Tuo metu nepasitikėjimo sulaukęs, bet pareigas vis dar einantis Atominės energetikos komisijos pirmininkas Rokas Žilinskas teigia, kad Lietuvai pateiktas elektrinių poveikio aplinkai vertinimas yra skubotas, neišsamus ir neskaidrus.

„Mano supratimu, jų poveikio aplinkai vertinimas yra skubotas, neišsamus ir neskaidrus. Tai kelia tam tikrų įtarimų. Į visus mūsų klausimus turi būti atsakyta. Mes juk gyvensime tų branduolinių jėgainių kaimynystėje, mes turėsime bijoti galimos grėsmės“, - po posėdžio žurnalistams sakė komisijos pirmininkas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją