Interviu BNS O.Čiukšys sakė, kad naujiems komandos nariams jis nesiūlo kelis kartus didesnių atlyginimų - paprastai pasiūloma maždaug 1 tūkst. litų daugiau nei žmogus uždirbo iki tol. Pats IAE vadovas atskleidė uždirbsiantis apie 26 tūkst. litų iki mokesčių - maždaug dukart daugiau nei jo pirmtakas Viktoras Ševaldinas.

Naujoje IAE vadovybėje jau dirba visi 10 žmonių, kurie kartu su O.Čiukšiu atėjo iš Radioaktyviųjų atliekų tvarkymo agentūros IAE eksploatavimo nutraukimo priežiūros skyriaus.

Buvęs O.Čiukšio pavaduotojas Vygintas Leipus tapo naujo padalinio - IAE veiklos planavimo grupės vadovu ir iš esmės, pasak O.Čiukšio, yra jo "dešinioji ranka".

Šioje grupėje ekspertais dirba ir kiti buvę agentūros skyriaus žmonės, tarp jų - buvusi "Lietuvos geležinkelių" ES skyriaus vedėja Daiva Arelytė, dirbusi su Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko (ERPB) bei Europos investicijų banko (EIB) projektais.

Naujuoju IAE personalo direktoriumi tapo buvęs "Limarko" laivininkystės kompanijos personalo direktorius Saulius Nicys. Jėgainės eksploatavimo nutraukimo direktoriumi lieka Saulius Urbonavičius, finansų - Eugenijus Grumskas. Abu jie dirbo ir ankstesnėje IAE vadovybėje.

Buvęs IAE generalinis direktorius V.Ševaldinas paskirtas O.Čiukšio patarėju eksploatacijos ir techniniais klausimais, jo žinioje yra visa techninė tarnyba, kurioje dirba apie 700 žmonių ir kuri atsakinga už tai, kad technologiškai įmonė būtų saugi.

Siekdama jėgainę pritraukti aukšto lygio specialistų, Vyriausybė praėjusią savaitę nutarė netaikyti elektrinei bendros valstybės įmonių vadovų apmokėjimo tvarkos. Tai leidžia jos vadovams mokėti didesnes algas nei kitoms valstybės įmonėms.

O.Čiukšys pabrėžia, kad Ignalinos atominė elektrinė yra vienintelė įmonė Lietuvoje, kurios visa veikla didžia dalimi finansuojama iš Europos Sąjungos lėšų, todėl vadovų algos derinamos su Briuseliu. Iš Lietuvos biudžeto mokami tik nacionaliniai mokesčiai.

"Tai nėra kosminiai atlyginimai, kurie skiriasi 4-6 kartus nuo to, kas buvo - jokiu būdu. Mes žiūrime, kiek žmogus, kurį norime perpirkti, uždirbo ir realiai pridedame apie 1000 litų, nes jam reikės maždaug už 400-700 litų su komunaliniais mokesčiais nuomoti butą, plius jam, ko gero, teks lankyti šeimą Vilniuje ir dar apie 500 litų jam reikės išleisti degalams", - BNS sakė O.Čiukšys.

"Daugiau kaip 10 tūkst. litų uždirbančių pas mane bus labai mažai - visi gali būti ramūs. 20-30 ar 50 tūkst. litų atlyginimai - nė iš tolo, mes neprilygsime nei bankininkų, nei kitų privataus verslo vadovų atlyginimams", - kalbėjo naujasis IAE vadovas.

Vyriausybė praėjusį trečiadienį atšaukė iš Ignalinos AE direktoriaus pareigų ilgametį jos vadovą 62 metų V.Ševaldiną ir į šias pareigas paskyrė 43-ejų O.Čiukšį, kuris nuo sausio vadovavo Radioaktyviųjų atliekų tvarkymo agentūros IAE eksploatavimo nutraukimo priežiūros skyriui, kuris fiziškai jau buvo įsikūręs Ignalinos AE.

Tarptautinių ekonominių santykių specialistas O.Čiukšys yra dirbęs Tarptautinių ekonominių santykių ir Užsienio reikalų ministerijose, vadovavo "Ogmios laikui", buvo ūkio viceministras, ambasados Lenkijoje ministras patarėjas, ambasadorius Latvijoje, o iki praėjusių metų lapkričio - ambasadorius Čekijoje.

Jis yra stažavęsis Pasaulinėje prekybos organizacijos būstinėje Ženevoje.

O.Čiukšys BNS sakė nuomojantis butą Visagino daugiabutyje, kur gyvena su žmona Sigita.

Premjeras: laukia atsakingi darbai

Premjeras Andrius Kubilius žurnalistams sakė nežinąs detalių, kodėl O. Čiukšys uždirbs dvigubai daugiau nei uždirbo V. Ševaldinas.

„To turite klausti energetikos ministro. Aš tikrai detalių nežinau“, – sakė jis.

Tačiau paklaustas, kaip jis pats vertina tokį sprendimą, A. Kubilius atsakė: „Atsakingi darbai laukia – visas uždarymo projekto realizavimas gerokai ilgesniais ir didesniais tempais nei buvo iki šiol“.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją