Kaip rašo „Verslo žinios”, premjerui Andriui Kubiliui ir energetikos ministrui A. Sekmokui adresuotame laiške pareiškiama apie investicinio ginčo pradžią ir pažymima, kad 2003 m. įsigyjant Kauno termofikacinę elektrinę (KTE) su „Kauno energija” buvo sudaryti susitarimai dėl šilumos pirkimo 15 metų. Pagal juos šilumos kaina neturėjo smarkiai keistis, o po sutarties pasibaigimo – perskaičiuojama pagal sutartyje numatyta formule. Rusai tikina laikęsi sutarties ir dėl to negavę 102 mln. dol. pajamų.

Anot „Gazprom”, nepaisant susitarimo, Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija 2008 m. spalį nustatė KTE gaminamos šilumos energijos bazinę kainą iki 2012 m. spalio – 14,76 ct/kWh. Anot rusų, tai gerokai mažiau, nei numatyta pagal sutartį – 22,57 ct/kWh.

Pažymima, kad vien per laikotarpį nuo 2008 m. birželio iki 2009 m. pabaigos dėl nustatytų kainų „Gazprom” patyrė 89,12 mln. dol. (209 mln. Lt) nuostolio.

„Gazprom” siūlo Lietuvai taikiai tartis ir sumokėti 191,12 mln. dol., o taip pat laikytis sutarties – kitu atveju, reikėtų mokėti galimus nuostolius.

Premjero Andriaus Kubiliaus nuomone, „Gazprom” pretenzijos dėl tariamos žalos atlyginimo yra grynai teisinis ginčas tarp „Kauno energijos“ ir Kauno termofikacinės elektrinės (KTE), kurią valdo „Gazprom“. Šiame ginče valstybė yra trečioji šalis. Kartu premjeras pažymi, kad sutartis tarp „Kauno energijos“ ir KTE nereiškia, kad valstybė neturi teisės reguliuoti energijos ir šilumos kainų ir leisti atitinkamus įstatymus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją