Atsakingiems už viešuosius pirkimus valdininkams gresia ne tik administracinė atsakomybė. Gali būti, kad jiems teks turėti reikalų ir su prokurorais.

Nors Viešųjų pirkimų tarnybos Prevencijos ir kontrolės skyriaus vedėjos pavaduotoja Jelena Valentukevičienė sakė, kad galimų korupcijos požymių neįžvelgta, tačiau Seimo narys Antanas Matulas patikino: tik gavęs oficialias tyrimo išvadas apie nustatytus pažeidimus, iš karto kreipsis į prokuratūrą.

„Būtent per tokius vadinamus viešųjų pirkimų procedūrinius pažeidimus ir klesti korupcija“, – vakar „Sekundei“ sakė politikas.

Praėjusių metų pabaigoje pagalbos į A.Matulą ir Petrą Luomaną su prašymu padėti išsiaiškinti, ar modernizuojant Upytės ir Dembavos katilines lėšos buvo naudotos tinkamai, ar nebuvo piktnaudžiaujama tarnyba, kreipėsi Panevėžio rajono tarybos opozicija.

Rajono meras Povilas Žagunis teigė, kad jo sąžinė švari – viskas padaryta skaidriai. Vakar rajono Savivaldybės vadovas „Sekundę“ dar kartą patikino ramiai miegąs.

„Skaičiau Viešųjų pirkimų tarnybos išvadas. Minėti pažeidimai nereikšmingi“, – sakė jis. Meras tikino nesantis atsakingas už viešuosius pirkimus modernizuojant katilines.

Savivaldybės viešųjų pirkimų komisijos pirmininkas buvo Savivaldybės direktoriaus pavaduotojas Eugenijus Lunskis.

Ne su visais elgėsi vienodai

Viešųjų pirkimų tarnybos išvados leidžia daryti išvadą, kad Panevėžio rajono savivaldybė, rinkdamasi iš kelių bendrovių, kuri modernizuos Upytės katilinę, buvo lankstesnė Panevėžio bendrovės „Santeka“ ir Vilniaus įmonės „Alvora“, veikiančių jungtinės veiklos pagrindu, atžvilgiu.

Savivaldybė, iš pradžių atmetusi šių ir kitų konkurse dalyvavusių bendrovių – „Naujoji šiluma“ ir „Ligaja“ – pasiūlymus kaip neatitinkančių konkurso reikalavimų, jų nepaprašė patikslinti duomenų.

Tačiau „Santekos“ ir „Alvoros“ paprašė patikslinti pasiūlymą.
Bendrovėms tai padarius – pasiūlius atlikti darbus už žemiausią kainą – 950 tūkstančių litų, jos laimėjo konkursą.

Maža to, šioms bendrovėms padarė ir kitą, labai didelę nuolaidą. Kai paaiškėjo, kad už tokią sumą darbų neįmanoma atlikti, Savivaldybė leido statyti mažesnio galingumo pigesnius katilus.

Viešųjų pirkimų tarnyba tai konstatavo kaip šiurkštų viešųjų pirkimų taisyklių pažeidimą.

Dembavos katilinės modernizavimo konkurse taip pat nustatyta procedūrinių pažeidimų, tačiau, pasak J.Valentukevičienės, jie nėra tokie žymūs kaip Upytės.

Baus piniginėmis baudomis

Viešųjų pirkimo tarnybos administravimo skyriaus specialistai sakė, kad atsakingiems už viešuosius pirkimus Panevėžio rajono savivaldybės darbuotojams surašys administracinės teisės pažeidimų protokolus ir skirs nuobauda. Pirmą kartą prasižengusiems gresia bauda nuo 500 iki 2500 litų.

Šios tarnybos Prevencijos ir kontrolės skyriaus vedėjos pavaduotoja J.Valentukevičienė, paklausta, ar tarnyba neįžvelgė galimos korupcijos apraiškų ir dėl to neperdavė tyrimo medžiagos teisėsaugos institucijoms, atsakė, kad tokių įtarimų jiems kaip ir nekilo.

„Perduoti tyrimo išvadas prokuratūrai dar nevėlu, tiesiog šiuo klausimu dar neapsisprendėm. Kita vertus, tai ketina padaryti Seimo nariai A.Matulas ir P.Luomanas“, – sakė ji.