Per porą metų šilumą kauniečiams parduodanti „Kauno energija“
patyrė 13 milijonų litų nuostolį, tačiau pernai skaičiuoja jau dirbusi pelningai. Savivaldybės valdoma įmonė šįmet planuoja gauti keliolika milijonų iš Europos fondų seniems vamzdynams atnaujinti.

Nepaisant, kad dalis vamzdynų bus atnaujinami už Europos pinigus, Kauno valdžia aiškina, kad skolose paskendusią savivaldybės įmonę ir senus jos vamzdynus išgelbės tik dalinė privatizacija. Galvojama parduoti apie 30 procentų Kauno energijos akcijų. Galimi pirkėjai jau esą domisi.

„Ne, nuomos nesvarstome, kadangi mano nuomone, nuoma yra pats prasčiausias turto valdymo variantas [...] Domisi nuolat, mat žino, kad bręsta permainos energetiniam ūky“, – teigė Gediminas Žukauskas, Kauno savivaldybės Miesto ūkio ir energetikos komiteto pirmininkas.

Jis taip pat prasitarė, kad valdantieji nenori, kad akcijos atsidurtų Kauno termofikacijos elektrinę nusipirkusio Rusijos dujų milžino „Gazprom“ rankose.

„Čia saugikliai yra privalomi, jei nebus saugiklių, mes pakliūsime į dar didesnę priklausomybę nuo vieno to vamzdžio, kaip kiti pajuokauja, nuo vienos tos dujinės adatos. Tai mes tikrai šito turime išvengti ir protingai sudėlioti“, – pridūrė G. Žukauskas.

Kai kurie opozicijos nariai sako, sunkmečiu už akcijas ne daug ką gausi ir teigia, kad valdantieji nemoka tinkamai bendrovėje šeimininkauti.

„Jeigu bus priimtas, tai pats idiotiškiausias savivaldybės sprendimas. Galbūt yra suinteresuota asmenų grupė iš tų pačių konservatorių – daugiau nieko kito aš nematau. Jeigu norime pritraukti pinigus, didelius pinigus, tada reikia parduoti 49 proc. akcijų arba 51 proc. akcijų“, – „Panoramai“ teigė Kęstutis Mikėnas, Kauno savivaldybės Miesto ūkio ir energetikos komiteto narys.

Anot miesto ūkio ir energetikos komiteto pirmininko, dėl akcijų pardavimo ketinama apsispręsti jau vasarį, tam pritariantis miesto meras dar žada tartis ir su vyriausybe.