Dažname daugiabutyje dar prieš kelioliką metų sumontuoti vandens apskaitos prietaisai. Šie ne tik pasenę, bet galbūt ir netiksliai matuoja, kiek sunaudota karšto vandens. O kai kurie gyventojai įsigudrina nugvelbti vieną kitą kubinį metrą, už kurį sumoka visas namas. Ypač tai tapo akivaizdu pastarąją vasarą, kai į gyvatuko mokestį buvo įskaičiuojamas, anot šilumos tiekėjų, ir vagiamas karštas vanduo.

Jau nuo Naujųjų siūloma pasirinkti, ne tik kas tieks karštą vandenį, bet ir kokiais prietaisais jį apskaičiuos, o nuo to priklausys ir mokestis.

„Ten, kur procese dalyvauja žmogus, šiek tiek sunkiau išvengti klaidos, netikslumo tikimybės, tai nuotolinis nuskaitymas pašalina tokią tikimybę. Manome, kad duomenys bus gaunami laiku tikslesni ir neiškraipyti, ir tai atsilieps šiais metais daug ką piktinusiam gyvatuko mokesčiui“, – sako Laurynas Gerikas, Energetikos ministerijos vyr. specialistas.

Anot Energetikos ministerijos, kiekvieną vartotoją turėtų pasiekti šilumos tiekėjo laiškas su informacija, kiek gyventojas mokės, jei pasirinks karšto vandens tiekėju šilumos tiekėją, o šis sumontuos skaitiklius, ir kiek tai kainuos, jei gyventojas ir toliau pats deklaruos sunaudojamą vandenį, o jį tieks vandens tiekimo įmonė, pašildys šilumos tiekėjas.

Pastarieji tikina suskaičiavę, kad gyventojas, sutikęs namie turėti nuotolinę apskaitą – kai ant vamzdžio esantis skaitiklis pats siųs suvartoto vandens duomenis šilumos tiekėjui, per metus sutaupys iki 100 litų, kurie dabar, dėl kai kurių kaimynų vagysčių, įskaičiuojami į gyvatuko ar suvartojamos šilumos kainą. Prietaiso priežiūra, už tam tikrą mokestį, rūpintųsi tiekėjas.

„Technologiškai viskas aišku, organizacine prasme – kaip tas turėtų būti daroma – nėra aišku, nes tose metodikose neaišku, iš kur atsiranda lėšos. Lėšos milžiniškos, nenumatyti grafikai, nenumatyta, kas būna, jei neįsileidžia į butą, kokie namai turi pirmenybę. Labai daug praktinių dalykų nežinome“, – teigia Rimantas Germanas, bendrovės „Vilniaus energija“ komercijos direktorius.

Naujoji karšto vandens tiekimo ir apskaitos tvarka įsigalios balandžio 1-ąją, tiekėją – bendrijos ar administruojančios įmonės sprendimu – galima rinktis nuo sausio 1-osios.