R.Paksas klausė, nėra pagrindo taikyti stojimo į ES sutarties 37 straipsnio dalį, kurioje kalbama apie rimtus ekonominius sunkumus, ir priimti sprendimą atidėti Lietuvos įsipareigojimą uždaryti Ignalinos AE antrąjį bloką 2009 metais iki 2012-ųjų.

EK ir ES Tarybos atsakyme pažymima, kad išimtimi galėjo būti pasinaudota tik trejus metus po Lietuvos įstojimo į ES. Tuo tarpu dabar Lietuva ES nare yra jau penktus metus.

Atsakyme R.Paksui taip pat pažymima, kad branduolinis saugumas yra ES prioritetas, o Ignalinos AE reaktorius dėl jo konstrukcijos ypatumų negali atitikti ar būti patobulintas iki reikiamų saugumo standartų.

EK taip pat pažymi, kad už jėgainės uždarymą ir alternatyvių energijos šaltinių vystymui Lietuvai yra skiriama 1,3 mlrd. eurų. Pasak ES institucijų, dėl investicijų į Lietuvos elektrinės atnaujinimą nesitikima energijos trūkumo po Ignalinos AE uždarymo.

Kartu pabrėžiama, jog užtikrinant energetinį saugumą Baltijos regione svarbu tęsti darbą, įskaitant energetinių išteklių panaudojimo efektyvumo ir jungčių tobulinimą.

Vykdant Lietuvos įsipareigojimus Europos Sąjungai Ignalinos AE bus visiškai sustabdyta šių metų pabaigoje. Pirmasis Vakaruose nesaugia laikomos Ignalinos jėgainės reaktorius buvo sustabdytas 2004-ųjų gruodžio 31 dieną.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją