Trečiadienį nuo ankstyvo ryto prasidėjus stipriems vėjo gūsiams ir iškritus dideliam kiekiui kritulių rytinėje Lietuvos dalyje apie 12 val. elektros energijos tiekimas buvo sutrikdytas maždaug 10000 vartotojų. Pirmoje dienos pusėje dėl gamtos stichijų labiausiai nukentėjo Utenos ir Vilniaus regionų elektros vartotojai, o po pietų - Panevėžio regiono gyventojai.

RST operatyvinio planavimo grupės vadovo Ervino Pareigio teigimu, vakar iki pat vėlumos RST teritorijoje intensyviai dirbo 140 operatyvinių brigadų, atstatydamos elektros tiekimą gamtos stichijų nusiaubtuose regionuose. „Stiprus vėjas ir gausūs krituliai ypač apsunkino elektros energijos tiekimo gedimų šalinimą. Daugiausia elektros tiekimo sutrikimų įvyko dėl vėjo išverstų medžių, nutraukusių elektros oro linijas“, - sako E. Pareigis.

Pasak jo, vakar pirmiausia buvo siekiama atstatyti elektros energijos tiekimą vidutinės įtampos tinkle, nes tai susiję su dideliu skaičiumi elektros energijos vartotojų. Šiandien oro sąlygos kur kas geresnės, tačiau vis dar gaunami pranešimai apie elektros teikimo gedimus žemos įtampos tinkle iš pavienių vartotojų, gyvenančių nuo miestų nutolusiose vietovėse, vienkiemiuose.

„Esame dėkingi mūsų klientams už kantrybę ir supratimą dėl spalio 14 dieną siautusių gamtos stichijų, kurios sukėlė elektros energijos tiekimo sutrikimus“, - sako E. Pareigis. Jo teigimu, bendrovės specialistai atidžiai stebi orų prognozes ir yra pasiruošę sutelkti visas turimas darbuotojų bei antrinių RST įmonių pajėgas, kad gamtos stichijų metu elektros tiekimas būtų atstatytas kuo greičiau. Tikimasi, kad gamtos stichijų padariniai RST tinkle ketvirtadienį bus baigti šalinti.

Labiausiai apgadino stogus

Draudimo bendrovės „Lietuvos draudimas“ duomenimis, sniegas ir stiprus vėjas nukentėjusiems vairuotojams ir namų savininkams padarė vidutiniškai po 1750 litų nuostolių. Bendrovė gavo pusantro karto daugiau nei paprastai – 400 – pranešimų apie patirtas žalas. Iš viso „Lietuvos draudimas“ planuoja klientams kompensuoti 700 tūkst. litų nuostolių.

Iki 25 m/s greitį vakar siekęs vėjas daugiausiai žalos padarė gyventojų turtui. Daugiausiai namų nukentėjo Vakarų Lietuvoje – Kelmės, Tauragės, Raseinių, Klaipėdos rajonuose.

„Kaip paprastai, audra labiausiai apgadino namų stogus – kėlė šiferį ar kitą stogų dangą. Taip pat buvo apgadinti namų apkalimai dailylentėmis, išplėšti keli langai, durys, sudaužyti jų stiklai. Neišvengta ir medžių bei šakų užvirtimo ant namų ir automobilių“, – pasakojo „Lietuvos draudimo“ Kompleksinių žalų direktorius Gytis Matiukas.

Pasak jo, sniegas ir šlapdriba lėmė vakar įvykusių avarijų pobūdį. Daugiausiai jų įvyko automobiliams nuslydus nuo kelio ar jiems susidūrus dėl padidėjusio stabdymo kelio. „Vis dėlto, nors dauguma vairuotojų važinėja vasarinėmis padangomis, avarijų skaičius dėl staigaus oro sąlygų pasikeitimo išaugo palyginti nedaug. Galima daryti išvadą, kad vairuotojai atsižvelgė į sudėtingas eismo sąlygas ir buvo atidesni“, – sakė G. Matiukas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją