Per aštuonis šių metų mėnesius bendrovės užfiksavo daugiau kaip 1300 nesąžiningo elektros energijos vartojimo atvejų. Jų metu nelegaliai suvartota daugiau kaip 19 mln. kWh elektros energijos. Tokio kiekio užtektų daugiau kaip pusei Lietuvos gyventojų pačią šalčiausią žiemos parą.

„Tai faktai, kurių negalime toleruoti. Nelegalus elektros energijos vartojimas didina ne tik bendrovių patiriamus nuostolius, tačiau prisideda ir prie elektros kainos augimo. Skelbdami šią akciją siekiame aktualizuoti elektros vagysčių problematiką, išgyvendinti ydingą nuostatą, kad elektros grobstymas nėra nusikalstama veika, o nusižengusiems suteikti galimybę pasitaisyti “, − apie akcijos tikslus pasakojo Kęstutis Tubis, RST Prevencijos ir saugos departamento vadovas.

Pasak jo, gyventojai, prisipažinę nesąžiningai vartoję elektrą, ne tik išvengs finansinės ar teisinės atsakomybės, bet, svarbiausia, taps sąžiningais elektros energijos vartotojais.

„Bendrovių specialistai sutvarkys sugadintus skaitiklius ar pakeis naujais, o vartotojui tereikės pradėti teisingai ir atsakingai fiksuoti jo rodmenis“, − sakė K. Tubis.

Elektros skirstymo bendrovėse yra įsteigti specialūs padaliniai, atsakingi už efektyvų prevencinių priemonių įgyvendiną mažinant negamybinius nuostolius, patiriamus dėl nesąžiningos žmogaus veiklos. Pasak Igno Šulinsko, akcinės bendrovės „VST“ Vidaus kontrolės departamento vadovo, kryptinga specialistų veikla, aktyvus bendradarbiavimas su teisėsaugos institucijomis duoda teigiamų rezultatų. Tačiau nesąžiningas elektros energijos vartojimas vis dar kelia didelį susirūpinimą energetikams.

„Labai svarbu, kad žmonės suprastų, jog vartodami elektros energiją be apskaitos elgiasi nesąžiningai visų kitų gyventojų atžvilgiu, be to, nusižengia įstatymams. Visiems, norintiems prisipažinti ir išvengti nuobaudų, garantuosime anonimiškumą, nefiksuosime įvykio ir nesurašinėsime nelegalaus elektros energijos vartojimo akto“, – sakė I. Šulinskas.

Dalyvauti skelbiamoje akcijoje bendrovės ragina ir sąžiningus elektros energijos vartotojus. „Kviečiame visus elektros vartotojus nebūti abejingiems tam, kas vyksta šalia mūsų. Turinčius informacijos apie galimą neteisėtą elektros energijos vartojimą, prašome nusikalstančiuosius paraginti prisipažinti arba tiesiog susisiekti su bendrovių specialistais“, − pasakojo RST Prevencijos ir saugos departamento vadovas. Jo teigimu, sankcijos nebus taikomos tik tiems gyventojams, kurie į bendrovę kreipsis patys ir tik spalio mėnesį.

RST klientai į bendrovę gali kreiptis trumpuoju telefonu 1802 arba pildyti specialią anketą interneto svetainėje www.rst.lt, taip pat veiks ir anonimiškų skambučių registracija RST telefonu (8 5) 255 2555. „VST“ klientai turėtų skambinti nemokamu anoniminiu pasitikėjimo telefonu 8 800 20204 arba pildyti anketą tinklapyje www.vst.lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją