Pranešama, kad Švedijos kapitalo konsultacijų ir projektavimo bendrovė „Sweco Lietuva“ pasirašė 2 mln. litų vertės inžinerinių paslaugų teikimo sutartį su vokiečių kompanija „WTE Wassertechnik GmbH“, vykdančia dumblo tvarkymo įrenginių statybos projektą Šiauliuose.

Vokietijos kompanijos ir „Sweco Lietuva“ inžinieriams parengus techninį ir darbo projektus, Šiaulių nuotekų valykloje numatoma modernizuoti esamus dumblo tankinimo ir sausinimo įrenginius, taip pat pastatyti naują pūdymo įrangą, elektros generatorius bei dumblo džiovyklą.

Pagal diegiamą technologiją apdorotas dumblas bus pūdomas, sausinamas, vėliau džiovinamas, o iš proceso metu išgaunamų biodujų numatyta gaminti elektros energiją. Jos per metus ketinama pagaminti apie 4 mln. kilovatvalandžių, dalį jos panaudojant nuotekų valyklos darbui, o perteklių parduodant ir nukreipiant į bendrą šalies energetinę sistemą.

„Šis projektas įgyvendinamas remiantis „Investicine programa dumblo tvarkymui Lietuvoje“, kurią Lietuvos Respublikos Aplinkos ministerijos užsakymu prieš trejetą metų parengė mūsų kompanijos specialistai. Joje buvo išanalizuota esama dumblo susidarymo ir tvarkymo situacija šalies miestuose, o taip pat pateiktos šiuolaikiškos, tvarios inžinerijos principais pagrįstos dumblo tvarkymo galimybės“ – naują projektą komentavo „Sweco Lietuva“ prezidentas Artūras Abromavičius.

„Mūsų pasiūlyta technologinė koncepcija leidžia nusausinto dumblo kiekį sumažinti 3-4 kartus, optimaliai panaudojant jame esantį energetinį potencialą. Pradžioje numatyta neapdorotą dumblą pūdyti. Šio proceso metu susidarančios biodujos, kurios turi iki 65 proc. metano, savo energine verte prilygsta akmens angliai. Biodujos gali būti panaudotos šiluminei arba elektros energijai, kuriai tokiu atveju suteikiamas „žaliosios“ energijos statusas, gaminti. Vėliau nusausinus dumblą, jis yra džiovinamas, o išdžiovintas - savo energine verte prilygsta rudajai angliai arba medienai. Taip apdorotas dumblas gali būti naudojamas kaip biokuras ar trąša. Remiantis užsienio praktika, šis biokuras gali būti deginamas šiluminėse elektrinėse“, - nuotekų dumblo tvarkymo koncepciją pristatė bendrovės projektų direktorius Egidijus Kunevičius.

Pastačius modernius nuotekų dumblo tvarkymo įrenginius, Šiaulių mieste ir regione sumažės taršos keliama grėsmė paviršiniams bei požeminiams vandenims, gruntui, dirvožemiui ir gyventojams. 69 mln. litų vertės projektą, didžiąja dalimi finansuojamą iš ES Sanglaudos fondo, planuojama pabaigti iki 2012 m. pabaigos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją