-Ką Vyriausybė sumanė – paleisti „NDX energiją“ pliką ir basą?

-Labai jau sudramatinote. Manau, Vyriausybė elgiasi logiškai, ji stengiasi maksimaliai atstovauti elektros vartotojų interesams, mėgina ištaisyti tas klaidas, kurios buvo praeityje. Nepuola iškart grąžinti įneštų dividendų. Valdomi „NDX energijos“ VST – bene vienintelė įmonė Lietuvoje, kuri tokiu būdu įformino savo pelną, o paskui išsimokėjo ir dividendus iš pelno rezervų, kurie susidarė stipriai indeksavus turtą. Taigi iš tariamo popierinio pelno gavo tariamus dividendus paimtų paskolų pavidalu. Kažin, ar galima toleruoti tokias gudrybes.

-Naujas VST direktorius kreipėsi į teismą su pusės milijardo ieškiniu „NDX energijai“, skelbdamas, kad „NDX energiją“ valdantis „Vilniaus prekybos“ (VP) dešimtukas pirkdamas VST mokėjo jo pinigais. Kaip tai galėjo įvykti 2003-iaisiais – praėjus dešimtmečiui po „prichvatizacijos“, kai jau atrodė, kad visos landos užgrobti valstybės turtą užkištos? Kodėl niekas nerėkė ir nekėlė bylų nuo pat pradžių?

-Nesakykite, kad niekas dėl to nepriekaištavo. Priekaištų spaudoje buvo pakankamai. Bet praktiškai ką nors padaryti dėl to buvo sudėtinga, kai visą tą laiką valdžioje dominavo socialdemokratai, kurie tokiu būdu VST privatizavo. Nežinau, ar buvusio tuometinio premjero Algirdo Brazausko dabartinis suaktyvėjimas irgi nėra susijęs su tuo, kad dabartinė Vyriausybė principingai pajudino ir VST privatizavimą. Kas antrą dieną A.Brazauskas duoda interviu, įrodinėdamas, kad dabartinė Vyriausybė nepajėgi suvaldyti krizės. Ilgą laiką juk visiškai tylėjo. Bet tik užteko prie „Leo LT“ reikalų konkrečiai prieiti, ir prasidėjo.

-O kodėl jūs, tuometinė opozicija, apie VST privatizavimo būdą tuomet tylėjote? Gal teismo keliu būtų panaikintas VST privatizavimas, ir „NDX energija“ nebūtų net pagimdžiusi „Leo LT“?

-Gal mes ne iš karto ir žinojome apie tuos faktus, kaip ten buvo apmokėta už VST akcijas. Dėl pačio privatizavimo sąlygų mes tikrai priekaištavome. Buvo leista privatizavimo konkurse dalyvauti tik nacionalinėms bendrovėms, turinčioms didelę apyvartą. Iškart aišku, kad labai stipriai apribotas dalyvių skaičius, tik 2–3 bendrovės teoriškai galėjo ten dalyvauti. Kas iš to, kad čia darai malonę nacionaliniam kapitalui, kai vis tiek po penkerių metų jis gali parduoti bet kam tas akcijas. Nėra prasmės tokių sąlygų įrašyti. Mažindama dalyvių skaičių, Vyriausybė gali tikėtis mažiau pinigų.

-Pranešta apie esminius pokyčius „Vilniaus prekyboje“ – iš dešimtuko du akcininkai (Darius Nedzinskas ir Žilvinas Marcinkevičius) patraukiami. Ar tai reiškia, kad „liūtas“ draskomas ne tik iš išorės, bet ir iš vidaus? Gal įveiksime oligarchiją?

- Kas ten yra viduje, tikrai nieko nežinau. Bet „NDX energijos“ savininkų tarpusavio santykiai Vyriausybės veiksmams įtakos neturi. Tegul persitvarko tas privatusis dalyvis, kaip nori. Oligarchija – pavojingas reiškinys, kai politikai milijardinėmis apimtimis ima verslui tarnauti, to negalima sieti tik su viena bendrove. Nuolat turime stengtis užkirsti tam kelius. Stambios verslo grupės įvairiomis formomis bando daryti įtaką politikai. Bet, manau, būtų galima konstatuoti, kad energetikos sektoriuje oligarchijos tendencijos jau gerokai sutramdytos.

- Ilgai truks „Leo LT“ išardymas, kol vyks teismai, kol bus turtiniai įnašai perskaičiuojami. Ar statysime atominę elektrinę, ar vėl iš pradžių prasidės begalinės diskusijos – reikia jos ar ne?

- Dėl elektrinės dabar nevyksta jokių naujų diskusijų. Vyriausybė parinko konsultantą, kuris apskaičiuos ir įvertins. Viskas juda į priekį, premjeras išnaudoja ir neformalius susitikimus su savo kolegomis Baltijos šalyse, stengiasi juos įtikinti, kad į atominės elektrinės projektą mes žiūrime rimtai. Nematau jokio pagrindo suabejoti.

- Buvusio jūsų partijos parlamentaro Kęstučio Čilinsko sukurtas judėjimas, kovodamas prieš „Leo LT“, piktinasi Vyriausybės pasirinktu keliu. Kaip vertinate tą judėjimą ir jo pasiūlymus?

- Mes ir Seime diskutavome tą kelią, kurį jie siūlo – restituciją. Pirmieji įstatymo projektai pateikti lygiai tokie, kaip siūlo tas judėjimas. Bet Vyriausybė konsultuodamasi su ekspertais nusprendė, kad tas kelias per daug palankus privačiam „Leo LT“ dalyviui. „NDX energija“ irgi agituoja už restituciją, sako, viską greitai išardome ir pasiimame, ką įdėjome. Ministras renkasi sunkesnį, bet teisingesnį kelią, kuris leis labiau apginti vartotojų interesus.