Energetikos ministras Arvydas Sekmokas skaičiuoja, kad nuo šio momento apie trečdalį elektros gali būti gaminama iš gamtinių dujų, kurias Lietuvai tiekia Rusija. Kiti du trečdaliai - iš mazuto, vėjo, vandens, biomasės, dalis elektros importuojama, taip pat - ir iš Rusijos.

Premjeras Andrius Kubilius primena dujų tiekimo į Kaliningradą kortą - vamzdynu į šią Rusijos sritį dujos pumpuojamos per Lietuvos teritoriją, o Šiaurės Europos dujotakis, kuriuo dujos į Kaliningradą atkeliautų Baltijos jūros dugnu, dar nepastatytas.

"Gamtinių dujų tiekimo nutraukimas būtų didelė bėda bet kuriuo atveju, ar veiktų IAE, ar ne. Tik noriu priminti, kad į Lietuvą dujos tiekiamos vamzdynu, kuriuo tranzitu tiekiamos dujos ir į Kaliningrado sritį. Tikiuosi, kad būtent ši aplinkybė neleistų kam nors piktnaudžiauti savomonopolinėmis teisėmis tiekti dujas į Lietuvą", - teigia A. Kubilius.

Viktoras Ševaldinas, Ignalinos atominės elektrinės direktorius, teigia, jog techniškai įmanoma įjungti antrąjį IAE bloką ir po jo išjungimo, pirmojo bloko priversti veikti jau nebeįmanoma - iš jo išvežtas kuras.

Tačiau V. Ševaldinas pabrėžia - kad atominė po 2009 m. vėl pradėtų veikti, turėtų būti priimtas politinis sprendimas. Pati atominė, V. Ševaldino teigimu, išjungta vės tris paras, sausio 3 d. ji turėtų būti jau atšalusi.

"Antrasis blokas bus sustabdytas gana geros būklės, kuro kuriam laikui užtektų. Jeigu Vyriausybė man nurodytų įjungti - įjungčiau", - teigia V. Ševaldinas. Pasak jo, įjungti išjungtą antrąjį bloką prireiktų 3-7 parų, reikėtų įšildyti, patikrinti sistemas. Branduolinis kuras antrojo bloko reaktoriuje dar esą būtų 2-3 metus.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją