Tiesa, kitų metų tokias elektros kainas kai kurie elektros rinkos dalyviai vadina politizuotomis, mat kainų reguliuotojai siūlo keisti skaičiavimo metodiką, kuri numato, kad transportavimo kaina nedidės.

"Jei išliks dabar esančios kuro tendencijos, tai buitiniams vartotojams preliminari kaina būtų apie 47 ct/kWh, kitaip sakant, didėjimas - apie 30 proc. Tai turėtų būti atskaitos taškas ir pramonei", - kainų pokyčius nuo 2010 m. nurodo Virgilijus Poderys, Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) pirmininkas.

Ignas Staškevičius, 38,3 proc. „Leo LT” valdančios privačios UAB "NDX energija" valdybos pirmininkas, „Leo LT” stebėtojų tarybos narys, svarsto, kad premjero įvardijamos kainos gali būti ir realios, o priežastis jam paprasta.

"Koks bus santykis, kiek kieno sąskaita remiama - tai vėlgi politikų valia", - dėsto I.Staškevičius. Energetikos ministras jau užsiminė, kad elektros kainų skaičiavimo metodika bus pakeista.

Giedrius Radvila, AB "Lietuvos energija" Rinkos vystymo skyriaus vadovas, sako, kad rinka paleidžiama pirmą kartą, tad tam tikra rizika galima, todėl rengiant planą priimtas sprendimas aprūpinti elektra didžiąją dalį vartotojų, kuriems taikomi elektros energijos tarifai. Todėl būtų sudarytos sutartys, kad elektrinės būtų aprūpintos kuru, kad jos gautų pajamų, galėtų planuoti veiklą.

"Vėliau, jei pati rinka reguliuos kainas, atsiras konkurencija, tai rėmimo schema gali būti peržiūrėta ir sumažinta", - sako G. Radvila.

Vidas Čebatariūnas, UAB Energijos realizacijos centro (ERC), antrinės Rusijos energetikos kompanijos "Inter RAO JES" įmonės, kuri turi sutartis dėl elektros energijos tiekimo į Lietuvą, komercijos direktorius, nesiima prognozuoti, kokia bus kaina nuo 2010-ųjų, ir siūlo palaukti rudens - viskas bus aiškiau, kai veiks tikrasis aukcionas, kita vertus daug lems ir naftos, dujų kainos, kol kas neaiški ir Lietuvos elektrinės kaina 2010-aisiais. "Aukcione mes mėginsime konkuruoti, mūsų kaina turės būti mažesnė nei Lietuvos elektrinės kaina", - sako V. Čebatariūnas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)