„Didžiausias Latvijos elektros energijos gamintojas „Latvenergo“ šiuo metu pradėjo eksploatuoti naują dujų turbiną. Dabar Latvija galėtų tiekti iki 67,2 mln. kWh per savaitę, jeigu tik būtų poreikis“, – sakė AB „Lietuvos energija“ generalinis direktorius Darius Masionis.

Pasak jo, iš Skandinavijos „Nord Pool“ rinkos Lietuva šią savaitę importuoja 16,3 mln. kilovatvalandžių, iš Estijos – 1 milijoną. „Estijos elektros energijos gamintojai yra pradėję savo elektrinių blokų remontus, nes, pagal planą, IAE turėjo būti stabdoma tik rugsėjį“, – sakė D. Masionis.

Lietuvos elektros rinkos poreikiams apie 40 mln. kWh pagamina Lietuvos elektrinė, dar apie 10 mln. kWh – Vilniaus, Kauno elektrinės ir gamintojai, naudojantys atsinaujinančius energijos šaltinius.

Iš Rusijos pagrindinis importas vyksta nakties metu – Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės (HAE) agregatus naudojant viršutinio baseino užpildymui bei dieną maksimalaus elektros energijos vartojimo metu. Naktį Kruonyje du arba trys iš keturių agregatų pumpuoja vandenį aukštyn, dieną – išleidžiant vandenį į žemutinį baseiną – vienas arba du (pagal poreikį) iš jų gamina elektros energiją. Iš Rusijos importuojama iki 32,9 mln. kWh elektros energijos.

Apie 70 proc. Lietuvos vartojimui skirtos elektros energijos pagaminančios IAE antrasis blokas atsijungė birželio 6 d. rytą, 9 val. 18 min. suveikus avarinei apsaugai. AB „Lietuvos energija“, kuri yra atsakinga už elektros energetikos sistemos patikimumą, reagavo į šį įvykį aktyvuodama rezervines elektros energijos gamybos galias Lietuvoje ir kaimyninėse energetikos sistemose. Operatyviai veikiant specialistams, nebuvo jokio energijos tiekimo sutrikimo. Dėl IAE bloko gedimo trimis mėnesiais paankstintas planuotas kapitalinis remontas, kuris turi būti pabaigtas iki liepos 5 dienos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją